спорт

Защо въпреки упражненията отново трупам килограми



Защо въпреки упражненията отново трупам килограми

Някои физически упражнения генерират мускулна маса за сметка на изгорените мазнини

Много хора правят упражнения, за да свалят поне няколко килограма. Ако тренираме редовно, изведнъж може с разочарование да открием, че поради някакви причини всъщност сме започнали да натрупваме килограми, вместо да отслабваме.

Ако правим подходящи упражнения и се храним здравословно и полезно, тези няколко натрупани килограма са всъщност позитивните последици от усилията ни. Трупането на мазнини от друга страна обаче е нездравословно напълняване и, ако нашият случай е такъв, може би трябва да променим диетата и тренировките си.

Упражненията и енергийният баланс

Когато правим упражнения, очакваме тялото ни да гори енергия. Движенията на мускулите са отговорни за повечето изгорени калории през деня, които вече не са изразходени за основната поддръжка на клетките и тялото.

Когато започнем да тренираме повече, естествено очакваме, че дефицитът на калории, който създаваме, ще доведе до сваляне на килограми. Когато правим упражнения, горим повече килограми и отслабваме, нали така? Всъщност се оказва, че не винаги е толкова просто.

Повече чиста мускулна маса

Когато редовно правим упражнения, изгаряме мазнини, но също така трупаме честа мускулна маса в тялото. Мускулите са по-плътни от мазнините. Те заемат по-малко място, но тежат повече. Като горим калории по време на тренировка, ние бавно изпразваме запасите от мазнини, но и трупаме тежка мускулна маса. Можем да изгубим няколко сантиметра от обиколките си, но да качим някой и друг килограм. Това се случва най-вече при тренировките за издръжливост и особено ако правим по по-малко повторения с по-големи тежести.

Упражнения и диета за отслабване

Когато се упражняваме, изгаряме калории, но също така огладняваме повече и ядем повече. С редовните тренировки можем да превърнем тези допълнителни калории в мускулна маса, стига да се храним с достатъчно протеини. От друга страна е лесно да прекалим и да поемем прекалено много калории, което ще доведе до възстановяването на тези мастни депа, които сме се трудили да премахнем с упражненията. Ако се присягаме за парче кекс, защото тъкмо сме тренирали и сме изгорили много калории, може би добавяме мазнини към талията си и саботираме потенциалното отслабване.

Повишени запаси на гликоген

Редовните упражнения повишават издръжливостта ни. Наред с психологическите промени, които настъпват в тялото в следствие на физическото натоварване, се подобрява и способността на тялото временно да складира въглехидрати, които да използва по време на продължителни тренировки. Мускулите по принцип използват глюкозата в кръвта за гориво, но, когато нивата на глюкоза намалеят, панкреасът отделя хормона глюкагон, който освобождава въглехидратите под формата на гликоген от временните запаси в мускулите и черния дроб.

Със стягането на тялото си ние изграждаме и по-голям капацитет за складиране на гликоген в мускулите. Тези запаси подобряват способността ни да се снабдяваме с енергия за по-продължителни периоди от време, когато напрягаме мускулите си, но това допринася и за наддаването на водно тегло.

Упражненията: преди всичко усърдие и търпение

Ако спазваме балансирана и разумна диета и редовно правим упражнения, ще можем да постигнем и поддържаме здравословно тегло. Ако тъкмо сме започнали...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии