диета и отслабване

10 лесни начина да си спестим 100 калории10 лесни начина да си спестим 100 калории

Как да се ограничим от високо калоричните храни и да си спестим излишните килограми

Малките промени могат да доведат до големи ефекти, когато става дума за отслабване. Ето 10 лесни начина да си спестим поглъщането на малко калории и натрупването на излишни килограми.

Важно е да не се ограничаваме с безумни диети, за да отслабнем – накрая килограмите отново ще се върнат, когато минем на обичайния си хранителен режим. Вместо да предприемаме такива драстични мерки, можем да се опитаме да превърнем тези 10 лесни начина да си спестим 100 калории в редовни навици.

1. Да помислим повторно какво пием

Ако си мислим, че в течностите няма много калории, жестоко се лъжем. Една стандартна чаша с газирана напитка например съдържа 140 калории, а малък млечен шейк – цели 610! Затова целта ни е да пием заместители на тези висококалорични напитки – вода вместо кола, изцеден портокал (45 калории) вместо чаша натурален сок (120 калории), кафе с обезмаслено мляко, вместо капучино.

2. Да похапваме внимателно между храненията

Експертите по храненето вярват, че яденето на пет или повече пъти по малко всеки ден е много по-полезно за цялостното ни здраве от три по-големи хранения. Но това не значи да разчитаме на поничката с глазура (над 200 калории) в 15:00 ч. или на пакетчето чипс в 21:00 пред телевизора, за да отслабнем. Ето няколко полезни и нискокалорични алтернативи:

- Пресни ягоди (50 калории на чаша);
- Грозде (52 калории на ½ чаша);
- Млечен десерт (90 калории на брой);
- Оризови крекери (60 калории за 8 крекера).

3. Да намалим порциите

Това, което сме свикнали да възприемаме като нормална порция месо, паста или друго ястие, обикновено е много по-голямо количество от препоръчителното за едно хранене. Например правилната порция месо е около 70 г или с размера на компютърната мишка. Няма нищо общо с големите пържоли в ресторанта или дори с чистото пилешко месо, което си купуваме в супермаркета, нали? Ако изяждаме по 70 г крехко месо вместо по обичайните 120 г, ще приемаме с по над 100 калории по-малко.

4. Да ядем салатите леки

Разбира се, хрупкавата и пълна с зеленчуци салата е чудесна за здравето и талията ни. Но не и, ако я „доукрасим” с крутони, бекон и мазен дресинг. Затова да си спестим крутоните (80 калории на порция) и бекона (100 калории на грам!) и да изберем нискомаслен и нискокалоричен дресинг. Сметановите дресинги съдържат зашеметяващите 70 калории в супена лъжица!

5. Да приготвяме храната си правилно

Как приготвяме храната си е особено важно, ако искаме да си спестим малко калории. Като цяло варенето и печенето са най-правилните методи за целта. А за пърженето направо трябва да забравим.

6. Да избираме обезмаслени млечни продукти

Ако заменим обичайните млечни продукти, които консумираме, с обезмаслени, това ще ни спести значително количество калории. Например:

- Нискомаслено крема сирене (20 калории на с.л.) вместо обикновено (45 калории на с.л.);
- Обезмаслена сметана (20 калории на 2 с.л.) вместо обикновена (50 калории на 2 с.л.);
- Обезмаслено прясно мляко (90 калории на чаша) вместо пълномаслено (145 калории на чаша).

Важно е да знаем обаче, че не всички продукти, които твърдят, че са нискомаслени или обезмаслени, съдържат по-малко калории, затова трябва да четем етикетите внимателно.

7. Да направим разумни замени

Ако разгледаме храните, които обикновено ядем навън всеки ден или всяка седмица, вероятно ще открием, че има по-нискокалорични алтернативи, които ще ни харесат също толкова на вкус. Например можем да заменим сутрешния бейгъл (240 калории) с английски мъфин (120 калории). Пресните плодове са по-засищащи и съдържат два пъти по-малко калории от сушените. Вместо картофено пюре, можем да хапнем печен картоф...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии