спорт

Могат ли упражненията да променят гърдите



Могат ли упражненията да променят гърдите

Как да спортуваме за да стане бюстът по-твърд и изправен

Жените винаги са търсели начини да подобрят вида на гърдите си - още откакто мъжете са започнали да им се възхищават. От кремове и растителни екстракти до таблетки и операции, много жени се опитват да уголемят това, което природата им е дала. Упражненията подобряват мускулният тонус на гърдите, но също така понижават размера на гърдите и ги правят по-твърди.

Физиология на гърдите

Женските гърди са конусообразни издатъци от тъкан, които съдържат лобули за производство на кърма, заобиколени от различни количества мазнини. Млечните канали свързват лобулите със зърната, откъдето излиза млякото. Всяка гърда е свързана с пекторалните мускули на гръдния кош с помощта на фасция, съединителна тъкан, която помага на гърдите да стоят изправени. Размерът, формата и другите характеристики на гърдите на всяка жена се определят генетично, хормонално и в зависимост от теглото, въпреки че можем да подобрим вида на гърдите си с помощта на упражнения за изграждане на мускулите и със здравословен начин на живот.

Гръдните мускули

Тъй като упражненията не могат да увеличат размера на гърдите или количеството мазнини около всяка гърда, с тренировки не можем да увеличим бюста си. Но тренирането на гръдните мускули може да накара гърдите да изглеждат по-големи като увеличава основата им. Когато упражняваме пекторалните си мускули, повишаваме обема им като по този начин караме гръдния кош да изглежда по-голям. Освен това тренировките са сила могат да увеличат количеството съединителна тъкан, което предпазва гърдите от увисване.

Гръдните мазнини

До голяма степен размерът на гърдите се определя от количеството мазнини, заобикалящи лобулите на всяка гърда. Мастните тъкани и сухожилията – наречени стромата – съставляват по-голямата част от всяка гърда. Размерите на гърдите на всяка жена са предварително програмирани с раждането, въпреки че наднорменото тегло може да повиши количеството мазнини в гърдите. Когато правим упражнения за отслабване, тялото използва мазнини от наличните мастни натрупвания, независимо дали това е ханша, корема или гърдите. Тъй като не можем да насочим отслабването само в определена зона, тялото ни изгаря всяка достъпна мазнина, което може да намали размера на гърдите, което от своя страна ги кара да увисват и да изгубят твърдостта си. С възрастта млечните жлези в гърдите се заместват от мазнини, затова понижаването на теглото след менопаузата може да накара гърдите да намалеят дори повече. Йо-йо диетите могат да разтегнат кожата на гърдите, което също ги кара да увисват.

Сухожилията

Упражненията могат да повлияят на гърдите и като разтегнат сухожилията, които ги поддържат изправени. Ако правим упражнения без правилните издръжливост, гравитация и повторения, това разтяга сухожилията и кара гърдите да увисват. За да се предпазим от този нежелан ефект, трябва да носим подходящ сутиен, който да предпази сухожилията от разтягане.

Упражнения за стягане на гърдите

За да поддържаме гърдите си здрави и привлекателни, трябва да правим упражнения за сила като лицеви опори, упражнения на флайс и вдигане на подходящи дъмбели няколко пъти седмично. За постигане на правилната техника е добри да се консултираме с фитнес инструктор или лекар.

Loading
дневен бюлетин

галерии