спорт

Кога е най-подходящото време за упражнения



Кога е най-подходящото време за упражнения

Големият въпрос обикновено е сутрин или вечер да тренираме

Всички сме чували, че упражненията трябва да бъдат задължителна дейност – като миенето на зъбите. За да ги вместят в дневния си режим, много жени стават още в 5:00 сутринта и тичат по 6 км или се потят във фитнеса в 19:00 вечер след работа, докато повечето от нас хаотично правим упражнения понякога сутрин, друг път следобед. Но големият въпрос е има ли наистина най-подходящо за упражнения време от деня?

Сутрин или вечер?

Истината е, че има доказателства в подкрепата и на двата варианта. Резултатите от едно изследване от университета в Бангор сочат, че е най-добре жените, които имат стресираща работа, да правят упражненията си сутрин. Физиолозите смятат, че, въпреки че психическото изтощение след работа не се отразява на мускулите, е по-удачно да се тренира сутрин на свежа глава.

От друга страна може би упражненията вече са по-добрия вариант. Изследователите от училището по медицина към университета Гунма са открили, че вечерните тренировки повишават качеството на нощния сън, а това е нещо, от което всички можем да се възползваме.

Тъй като учените явно не могат да кажат със сигурност дали сутрешните или вечерните упражнения са по-добри от физиологична гледна точка, ето няколко съвета, които да ни помогнат да преценим сами за себе си кой вариант да предпочетем.

Съобразяване с целите

Не всички тренировки са подходящи за сутрешните часове, затова не е нужно да се чувстваме виновни, ако не искаме или не можем да станем още със зазоряването. Според много фитнес експерти времето, когато е желателно да правим упражнения, зависи от целите, които сме си поставили.

Ако искаме да изгорим телесни мазнини, най-добре да тренираме сутрин на празен стомах. Кардио упражненията са най-ефективни сутрин. Тренировката за сила можем да оставим за следобеда или вечерта. Но, ако вдигаме тежести сутринта, е задължително преди това да загреем правилно тялото си.

Златния час

Ако експериментираме няколко пъти и правим упражнения по различно време от деня, в крайна сметка ще можем да преценим кой е най-добрият вариант за нас самите. Тялото само ще ни каже по кое време е най-енергично и ефективно в тренировките. Щом веднъж открием своя златен час, е желателно да го спазваме, за да видим по-успешни резултати.

Смесване на упражненията

Независимо по кое време изберем да тренираме, поддържането на баланс и разнообразие от различни упражнения ще ни мотивира да продължаваме напред. За да не прекарваме по 2 часа във фитнеса в опити да направим всички упражнения по време на една тренировка, можем да разпределим натоварването. Някои от дните ще бъдат посветени на упражнения за сила, докато през другите можем да правим кардио по избор.

Гъвкавост

Гъвкавостта е не само хубава характеристика на тялото, но и добър подход към фитнеса като цяло. Ако не можем да направим тренировката си по определеното за нея време, това не значи, че трябва да я пропуснем. Трябва да сме способни да пренареждаме графика на упражненията, ако са се намесили външни фактори.

Loading
дневен бюлетин

галерии