храни и напитки

Протеини: зеленчукови или животинскиПротеини: зеленчукови или животински

И двата вида протеини съдържат полезни вещества, но количеството мазнини и аминокиселини е различно

Растителни или животински протеини? Незавършени или завършени протеини? Нискомаслени или с високо съдържание на мазнини? И вкусно, и здравословно – каква дилема само!

Както ще се убедим, изборът между растителните и животинските протеини не е толкова лесен, колкото може би изглежда (освен ако не сме вегетарианци, разбира се!). Всеки от двата вида протеини ни предлага свое разнообразие от хранителни вещества и е еднакво здравословно да ядем стриктно растителни протеини (стига да си набавяме достатъчно), колкото и да ядем животински (стига да не прекаляваме, защото те са с по-високо съдържание на мазнини).

Да, има известна истина в твърдението, че растителните протеини са малко по-здравословни, защото съдържанието им на мазнини е по-ниско, но пък от друга страна трябва да ядем много и разнообразни зеленчуци, за да си набавим всички необходими аминокиселини.

Източници на протеини

• Растителните протеини, разбира се, могат да дойдат от растителни източници, например бобови култури, ядки, грах, соя и соеви продукти.
• Животинските протеини, както подсказва името им, идват от храни с животински произход – месо, мляко, яйца, риба и млечни продукти. За лакто-ово вегетарианците например яйцата и млякото са отличен източник на протеини.

Незавършени или завършени протеини

Следващото нещо, което си заслужава да разгледаме, са аминокиселините, и по-конкретно тези от тях, които се съдържат в протеините и които задължително трябва да присъстват в диетата ни, защото организмът ни не може да ги произвежда.

Незавършени означава, че в тези протеини липсват една или повече от т.нар. незаменими аминокиселини, докато завършените протеини съдържат всичките.

Растителните протеини обикновено са незавършени (соята е единственото изключение), затова трябва да ги съчетаваме с т.нар. допълващи протеини. За целта например трябва да ядем бобови култури (бедни на аминокиселината лизин) и ориз (богат на лизин), зърнени и бобови култури или зърнени храни и ядки (например сандвич с фъстъчено масло комбинира двете). Има и много други възможни комбинации.

Животинските протеини от своя страна обикновено съдържат приемливи количества от всички аминокиселини.

Нискомаслени протеини или такива с повече мазнини

Не всички животински протеини са с високо съдържание на мазнини, но обикновено съдържат повече в сравнение с растителните. Трудно е да се направи списък с всички протеини и количеството мазнини в тях, но общото правило е, че крехкото месо и рибата са по-нискомаслените варианти сред животинските протеини, а растителните съдържат по-малко мазнини и от тях.

Тъй като животинските са по-богати на мазнини, включително наситени, прекомерната им консумация се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания и/или висок холестерол.

Други полезни вещества

И растителните, и животинските протеини съдържат и други полезни вещества освен аминокиселините. И двата вида осигуряват сериозни количества витамини и минерали, много от които се припокриват. И все пак животинските протеини са по-богати на някои хранителни вещества от растителните и обратното. Например, в животинските има повече желязо, а в растителните – повече фибри.

Най-здравословните варианти и от двата вида протеини

• Източниците на растителни протеини, които са най-полезни за здравето, са бобовите култури, тофу (соевото сирене), соята, ядките, семената, пълнозърнестите...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии