диета и отслабване

Диетите с много протеиниДиетите с много протеини

Богатата на протеини диета може да ни помогне да изгорим излишните мазнини и да заздравим мускулите

Да изберем наистина правилната диета е особено трудна задача. Независимо дали искаме да отслабнем, да станем по-енергични, да повишим нивото на антиоксидантите в тялото, да укрепим имунната система или да изградим мускули, има огромно количество опции каква диета да започнем.

Богатите на протеини диети, разбира се, са с високо съдържание на протеини, но пък с малко мазнини и въглехидрати. Затова този начин на хранене е много популярен сред любителите на фитнеса, вкл. бодибилдърите, както и сред хората, които наблюдават теглото си.

Тези диети са особено предпочитани, защото много изследвания са доказали, че

протеините засищат глада по-ефективно от мазнините и въглехидратите.

Повишеният прием на протеини, комбиниран с редовни упражнения, може да стимулира растежа на мускулите и изгарянето на мазнините. Най-важният факт, който кара хората да започнат тази диета, е, че тя помага за контролирането на апетита в дългосрочен план и ограничава консумацията на калории.

Различни изследвания привеждат солидни доказателства, че

богатите на протеини диети са чудесен начин за отслабване без да се подлагаме на гладуване.

Резултатите сочат, че, като превключи на високопротеинова диета, тялото започва да получава поне по 500 калории по-малко на ден. Най-добрият начин да се уверим, че диетата действа, е като я комбинираме с упражнения – дали кардио или силови упражнения, няма значение, тялото започва да гори излишните мазнини много бързо.

Въпреки че не е установена точната причина защо протеиновите диети убиват апетита, се предполага, че, тъй като в тях има много малко въглехидрати, те не осигуряват на тялото хормоните, които провокират чувството за глад в нервната система. Тоест като спазваме богата на протеин диета, е възможно да поддържаме стройна и стегната фигура в дългосрочен план - защото този хранителен режим има продължително въздействие върху тялото.

Когато стане въпрос от колко протеини се нуждае човек, трябва да се вземат предвид няколко важни факта. Първо,

протеините са жизнено важна хранителна съставка, необходима във всички възрасти,

защото помагат за растежа на мускулите, косата, кожата и т.н. Протеините имат силен ефект и върху подсилването на имунната система. Средно една жена трябва да приема 46 г протеини на ден (при мъжете това количество е 56 г). Не е вредно да се приемат много протеини, освен в случаите, когато човекът има някакъв проблем с бъбреците.

Ако планираме да преминем на диета, богата на протеини, за да отслабнем и да натрупаме мускули, е препоръчително да приемаме по 120 г протеини на ден, разпределени в 6 малки хранения. Тъй като внезапното „инжектиране” на тялото с голямо количество протеини може да ни накара да почувстваме дискомфорт, е по-добре промяната да става постепенно, в продължение на седмица. И все пак е препоръчително преди да променим хранителния си режим, да се посъветваме с експерт в областта на храненето.

Въпреки че високо протеиновите диети не са съпътствани от големи рискове, все пак при някои хора е възможна бъбречна недостатъчност. Тъй като протеините напрягат бъбреците, могат да възникнат усложнения, но най-често това се случва при хора с предшестващи бъбречни проблеми.

Макар богатата на протеини диета да ни изглежда чудесен начин да се отървем от излишните мазнини, не е разумно да лишаваме напълно тялото си от другите хранителни вещества – от пълнозърнестите храни, пълни с фибри, от плодовете и зеленчуците, пълни с витамини, и...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии