диета и отслабване

Зеленчукови супи за отслабване



Зеленчукови супи за отслабване

5 здравословни рецепти за всеки, дори и с тегло в нормата

Диетите за отслабване със супи са много популярни. Но освен средство за намаляване на калориите зеленчуковите супи са и прекрасен избор за всеки, решил да се храни здравословно. Зеленчуковият бульон съдържа малко калории, добре балансиран е откъм съдържание на хранителни вещества и разбира се, съдържа много по-малко мазнини от всяка супа с месо, дори и пилешко. Всъщност много от тези супи съдържат 0 грама мазнини!

1. Суперпроста

На практика зеленчукова супа за отслабване можем да приготвим от всякакъв вид зеленчуци, като за предпочитане са тези, които не са месести. Просто залейте избраните съставки с няколко чаши постен бульон, сварете 10-15 минути и добавете предпочитаните подправки.

2. Базов бульон

Това е смес, която може да се използва както директно, така и като субпродукт за приготвяне на по-богата на зеленчуци супа. Има логика да си приготвим по-голямо количество, което, съхранявано в хладилник, ще ни улесни за сготвим различни видове супи. Все пак е добре бульонът да се използва в рамките на седмица.

Кипнете 5-6 литра вода, сложете 2-3 нарязани на кубчета картофа, 10 големи моркова, 1 едра глава накълцан лук, шепа грах или зелен боб, малко чесън, магданоз и подправки по ваш вкус. Зеленчуците не бива да се режат много на тънко. Добавете 1 чаена лъжичка сол и 1-2 щипки черен пипер.

След като заври, оставете бульонът да къкри на тих огън около 2 часа. Ако няма да го консумирате веднага, прецедете през гевгир преди да сложите в хладилника. Имате около 20 порции.

3. 0 мазнини

Вземете 6 порции бульон и го сложете да заври на среден огън. Нарежете и сложете 1 голям лук, 2 скилидки чесън, 2 нарязани на кубчета моркова. След като поври 5 минути, добавете половин средно голяма зелка, нарязана на ситно, 250 г зелен боб, 2 супени лъжици доматено пюре, от подправките – риган, босилек, магданоз (или каквото предпочитате), сол и пипер на вкус. Затворете тенджерата и варете 10-15 минути – докато омекне фасулът.
1 порция съдържа: 61 ккал, 4 г протеини, 13 г въглехидрати, 0 г мазнини, 4 г фибри.

4. 0 мазнини по италиански

В предварително кипнати 6 порции бульон добавете 1 голяма глава лук, накълцана ситно, 2 скилидки чесън, 2 цукини, 1 луковица фенхел, 1 чушка, четвърт накълцано на ситно зеле, 300 г спанак, 3 настъргани големи домата, от подправките – риган, босилек, магданоз (или каквото предпочитате), сол и пипер на вкус. Затворете тенджерата и варете 10 минути. Най-добре е супата да се сервира топла.
1 порция съдържа: 44 ккал, 2 г протеини, 10 г въглехидрати, 0 г мазнини, 3 г фибри.

5. По селски

Важна съставка на този вариант е табаското. Загрейте в тенджера на среден огън 4-5 супени лъжици зехтин. Добавете 1 глава накълцан лук и забъркайте за 1-2 минути. Добавете половин средна зелка, нарязана на ситно. След като всичко омекне, залейте с 1 литър зеленчуков бульон. Варете още 15 минути, добавете табаското и 1 чаена лъжичка захар.
1 порция съдържа: 75 ккал, 2 г протеини, 13 г въглехидрати, 2 г мазнини, 3 г фибри.

Loading
дневен бюлетин

галерии