храни и напитки

10 храни, които понижават холестерола



10 храни, които понижават холестерола

Ако включим тези храни в диетата си, ще се предпазим по-добре от удар и сърдечни заболявания

Много храни могат да ни помогнат да намалим нивото на LDL „лошия” холестерол, докато в същото време поддържат нивото на „добрия” HDL холестерол. Високото ниво на LDL холестерола се асоциира с повишен риск от сърдечни заболявания и удар. Затова и контролът на холестерола е особено важен за поддържането на цялостното ни здраве.

1-3. Фасул, соя и овесени ядки

Богатите на фибри храни като фасулът са идеални за понижаването на лошия холестерол. Консумацията на 1 купичка фасул или друга бобова култура на ден може значително да понижи холестерола в рамките на само няколко седмици. Ако консумираме по малко фасул пет или повече дни в седмицата, ще извлечем максималните ползи. Овесените ядки имат високо съдържание на разтворими фибри, които помагат за премахването на холестерола от кръвообращението. Ако обичаме овесена каша, е добре да изяждаме по една купичка на ден. Соята често служи като заместител на месото и кашкавала и така помага да се намали количеството наситени мазнини в диетата, а хранителният режим с ниска консумация на наситени мазнини води до понижено ниво на холестерола.

4-6. Чесън, авокадо и спанак

Две до четири скилидки чесън всеки ден могат да ни помогнат да понижим лошия холестерол и да се възползваме от произтичащите от това ползи. Чесънът е сред храните, понижаващи холестерола като предпазват частичките да се залепват за стените на артериите. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини и съдържа много бета-ситостероли, които помагат за ограничаването на холестерола. Спанакът пък съдържа лутеин, който помага на организма да отблъсква частиците, които причиняват запушването на артериите.

7-8. Риба и зехтин

Омега-3 мастните киселини в рибите като сьомгата например помагат за понижаването на кръвното налягане и риска от съсирване на кръвта. Други риби, които са особено богати на омега-3 са скумрия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон. Печенето на рибата е по-добрият вариант – защото не се налага добавянето на нездравословни мазнини. Зехтинът също съдържа много антиоксиданти, които понижават холестерола. Тъй като видът екстра върджин е по-малко преработен от другите видове, този зехтин е още по-полезен за сърцето.

9-10. Орехи, бадеми и други ядки

Орехите, също както много видове риба, са богати на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини, които подпомагат здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението. Ядките трябва да се консумират умерено, защото пък съдържат много калории. Хората, които редовно ядат ядки, доказано са с по-нисък риск от сърдечно заболяване и удар.

Loading
дневен бюлетин

галерии