спорт

5 причини да използваме бягащата пътека



5 причини да използваме бягащата пътека

Кардио упражненията понижават риска от редица заболявания и ни помагат да отслабнем

Когато отидем във фитнеса, едно от най-отегчаващите неща е да тичаме продължително на бягащата пътека, но пък има добри причини тя да е един от най-полезните уреди.

Отслабване

Очевидно е, да. Резултатите от изследване, публикувано в списание Obesity, показват, че само 80 минути кардио упражнения на седмица забавят наддаването на килограми и възпрепятстват спортуващия да натрупва висцерални мазнини (това е опасният вид мазнини в зоната на корема, които се свързват с диабета и сърдечносъдовите заболявания) една година след отслабването.

Спиране на цигарите

Друго изследване е открило, че 10-15 минути на бягащата пътека или друг вид аеробно упражнение повишава шансовете никотиновия глад в мозъка на пушачите на намалее. Още повече, че при провеждането на друго изследване, е доказано, че пушачите, които правят кардио упражнения, по-рядко обръщат внимание на картините, свързани с пушенето.

Понижава риска от рак на гърдата

Жените, които правят умерено натоварващи упражнения по 2 1/2 часа или енергични упражнения по 75 минути на седмица понижават риска си да умрат от рак на гърдата с 1/3, сочат резултатите от изследване, публикувано в Medicine&Science in Sports&Exercise. Жените, които правят два пъти повече кардио упражнения на бягащата пътека на седмица, понижават риска с 55%.

Преодоляване на пристъпите на глад

Следващия път, когато чуем, че парченцето шоколад ни зове, е добре да се качим на бягащата пътека. В скорошно изследване, публикувано в списание Appetite, участниците, които правели 15-минутна бърза разходка на ден, понижавали пристъпите на глад за шоколад с 12%. Само трябва да се уверим, че избираме маршрут, който не минава през павилионче със сладки изкушения.

Запазва зрението

Хората, които тичат 2 до 4 км на ден – независимо на бягащата пътека или навън, понижават с 19% риска да развият макуларна дегенерация, свързана с възрастта, докато тези, които тичат повече, понижават риска с 42 до 54%, твърди изследване, публикувано в Investigative Ophthalmology & Visual Science. Енергичните упражнения могат да понижат и риска от катаракта.

Loading
дневен бюлетин

галерии