храни и напитки

Вишните понижават нивото на холестерола



Вишните понижават нивото на холестерола

Антиоксидантите във вишните са полезни за сърдечносъдовата система

Вишните способстват за значителното повишаване на нивото на антиоксидантите в кръвта – главно антоцианини, твърдят учени от Университета на щата Мичиган, които са изследвали полезните свойства на този плод.

Участниците в проучването били здрави хора на възраст 18-25 години, които 12 часа преди изследването трябвало да изядат половин или цяла чаша замразени вишни.

Според биолозите вишните увеличават автоокислителната отбрана на организма и повишават активността и защитните функции на полезните вещества, а това се отразява благотворно на работата на кръвоносната система.

Предполага се, че умереното количество вишни в храната понижава рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания, намалява нивото на холестерола и наситените мазнини в кръвта, а също така допринася за намаляването на теглото и натрупаните мазнините в областта на корема с цели 14%.

Loading
дневен бюлетин

галерии