храни и напитки

Ползите от белия фасулПолзите от белия фасул

Разтворимите и неразтворимите фибри са особено полезни за храносмилането и здравето на сърцето

Белият фасул е богат на протеини зеленчук, съдържащ скорбяла и пълен с витамини, минерали и диетични фибри. Включването на фасула в ежедневната ни диета, осигурява на организма много здравни ползи като подобряване на работата на храносмилателната система и предпазване от сърдечни заболявания. Най-полезният вид бял фасул е едър и с бъбрековидна форма.

Фибрите

Белият фасул, като другите видове варива, е богат и на двата вида диетични фибри: разтворили и неразтворими. Една чаша сготвен бял фасул ни осигурява 45% от дневната препоръчителна доза фибри.

И двата вида фибри имат определени здравни ползи. В храносмилателния тракт разтворимите фибри формират подобна на гел субстанция, която се свързва със съдържащата холестерол жлъчка и я извежда от тялото. Неразтворимите фибри, от своя страна, помагат за предпазване от констипация и подобряват лаксацията. Те са от полза и за предпазване от храносмилателни проблеми като дивертикулоза и синдром на раздразненото дебело черво.

Понижава риска от сърдечна недостатъчност

Диетите, богати на фибри, помагат за поддържането на нивата на холестерола в здравословната норма. Белият фасул е богат и на един витамин от група В, известен като фолиева киселина. Всъщност 1 чаша сготвен бял фасул покрива половината от дневната препоръчителна доза от това хранително вещество.

Фолиевата киселина помага за понижаването на нивата на хомоцистеина - анминокиселина, която действа като токсин в потока на кръвта. Повишените нива на хомоцистеина са независим рисков фактор за удар и сърдечна недостатъчност.

Според един мета-анализ, публикуван в изданието Journal of the American Medical Association през октомври 2001 г., ако всички хора спазваха богати на фолиева киселина диети, това би намалило случаите на сърдечна недостатъчност с 10 до 11% всяка година в следствие на ограничаването на хомоцистеина.

Стабилизира кръвната захар

Освен споменатите ползи за храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, разтворимите фибри в белия фасул помагат и за стабилизирането на нивото на кръвната захар. Според статия, публикувана през октомври 2009 г. в Current Diabetes Reports, вискозните разтворими фибри осигуряват моментални и дълготрайни метаболитни подобрения при хората с диабет тип 2.

Някои от ползите включват ограничаване на нивата на хемоглобин А1с и на инсулин, подобряване на отчитането на глюкозата непосредствено след хранене и подпомагане контрола върху теглото благодарение на чувството за ситост, което фибрите осигуряват.

Loading
дневен бюлетин

галерии