билки

БГ
LAT

Чесън

Allium sativumЧесън
Приложение:
Действието на чесъна е известно от дълбока древност. Той е мощен имуностимулатор, защото повишава количеството на лимфоцитите - естествените клетки-убийци и стимулира останалите компоненти на имунната система, включително тези, които убиват патогени клетки в тялото. Имуностимулиращото действие на чесъна е обусловено от съдържащите се в него сяро-, селен- и германий– съдържащи съединения.
Чесънът е мощен антиоксидант, благодарение на съдържащите се в него сулфидни съединения, които защитават организма от действието на свободните радикали.
Чесънът подпомага извеждането от организма на токсичните соли на тежките метали – олово, манган, кадмий и др.
Чесънът повишава радиотолерантността (радиоустойчивостта) на организма, което го прави незаменим помощник при лъчетерапия.
Сулфидите на чесъна “улавят” молекулите на свободните радикали и дори отровни и токсични вещества. Серните съединения не им позволяват да се превърнат в убийствените за човека канцерогенни форми.
Чесънът има мощен ефект на детоксикация на организма. Именно този ефект на чесъна е в основата на лечебния ефект при химиотерапия и лъчетерапия.
Чесънът демонстрира мощен антигъбичен и антибактериален ефект, като взаимодейства с определени химически реакции в тялото. Серните съединения разрушават веществата в ензимите, нужни за размножаването на бактериите като по специфичен начин разбива ДНК-структурата на тези ензими.

Още свойства:
• Съдържа множество серни съединения, които имат мощен антивирусен ефект.
• Има антитромбоцитен ефект, т.е. не позволява да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове.
• Има способността да понижи холестерола в кръвния серум. Медицински изследвания в Германия са доказали, че чесънът може да вдигне нивото на “добрият холестерол” най-малко с осем процента.
• Чесънът е в състояние да понижава кръвната захар, която го прави много полезен диетичен инструмент в третирането на диабет.
• Има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза.
• Чесънът въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките. Това му свойство предизвиква регенерираш и подмладяващ ефект.
• Безспорни са лечебните качества на пресния чесън при заболявания на кръвоносната система, дихателните пътища, храносмилателната система, отделителната система, сърдечни заболявания и още много други.

Употребяема част:
Луковиците, които се използват в свежо състояние. Възможно е да се употребяват и след узряването и изсушаването им.

Химичен състав:
Луковиците на чесъна съдържат етерично масло, тлъсто масло, фитостероли, витамин A, витамини от група В, флавоноиди, сапонини, следи от йод, полизахариди.

Начин на употреба:
По 1 главичка чесън се изяжда вечер с храната. При глисти се правят клизми – 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл вряща вода. Прецежда се и се правят 2 клизми. За профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура – 100 г счукани скилидки се заливат с 500 мл 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене. За понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20-30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни наред, след това 2 дни почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.

Настоящата информация за Чесън е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии