алтернативна медицина

Храни и подправки – антибиотициХрани и подправки – антибиотици

Естествените антибиотици ни помагат да съхраним полезните бактерии и да се отървем от вредните

На тях самата природа им е отредила да бъдат естествени антибиотици. Наричаме ги наричат адстрингенти – това са храните и подправките, които естествено пречистват кръвта и имат антибиотични свойства. Всъщност самата дума анти (срещу) – биотик (живот) се отнася към определени фармацевтични антимикробни средства, създадени с цел да убиват вредните бактерии в тялото. Проблемът е, че тези синтетични форми на антибиотици убиват едновременно и добрите бактерии, като лишават тялото от живата микрофлора, която подпомага правилната функция на имунитета ни.

Ако включим към диетата си храни и подправки, които с право могат да бъдат наречени природни антибиотици, това ще подобри имунната ни система и ще ни помогне да се защитим от някои инфекциозни бактерии.

Има много храни и подправки, за които е известно, че имат антибиотични свойства, и, ако ги консумираме редовно, ще избегнем необходимостта от прибягване до фармацевтични антибиотици.

Това не значи да не си пием антибиотиците, когато са необходими и лекарят ни ги е изписал. И все пак, ако знаем как да използваме определени храни като лекарства, няма да се налага да се лекуваме със синтетични лекарства, когато състоянието ни не е толкова сериозно.

Чесън и лук

Чесънът и лукът са близки родственици и имат естествени антибиотични свойства. В миналото са се използвали за лечение на какво ли не – от леки болежки до тежки заболявания и възпаления, и се прилагат както вътрешно, така и външно.

Сярата в лука и чесъна е ключовият елемент, който позволява да използваме тези храни като антибиотици. И двата зеленчука се използват като помощно средство при настинки и грип, а чесънът има още антимикотични свойства, които помагат да бъдат предотвратени гъбичните инфекции и вирусните заболявания. Лукът от своя страна е богат на фитонутриенти, които прочистват тялото от свободните радикали, съкращаващи живота на клетките и покачващи риска от злокачествени образувания.

Мед

Медът се е използвал като антибактериално средство по целия свят много преди да бъдат изобретени синтетичните антибиотици. Той съдържа ензим, който е антимикробен по природа и възпрепятства растежа на определени бактерии. В китайската медицина се счита, че медът хармонизира работата на черния дроб, неутрализира токсините и облекчава болката, а антибактериалните му свойства са ефективни за лечението на стомашна язва.

Зеле

Член на семейство кръстоцветни, заедно с броколите, карфиола и брюкселското зеле, лечебните свойства този зеленчук отдавна са познати на хората. Една от причините за това е сярата, която има антираково действие.

Освен това плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, се считат за естествени антибиотици, а една купичка зеле осигурява на човек около 75% от дневното необходимо количество витамин С. Сокът от зелето се препоръчва за лечение на стомашни язви. За целта трябва да пием по половин чаша зелев сок 2-3 пъти на ден между храненията в продължение на 2 седмици. Можем да добавим и половин лъжичка суров мед и да пием сместа на малки глътки, за да освободим ензимите.

Прилагано външно, суровото зеле пък може да се налага върху гърдите за облекчаване на възпаления от мастит, фиброкистоза и чувствителност при менструация.

Ферментирали храни

Днес все повече и повече лекари препоръчват заедно с антибиотиците да взимаме и пробиотици - за да възстановим полезните бактерии - микрофлората, която също е унищожена от синтетичните антибиотици в храносмилателната ни система. Ферментиралите...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии