алтернативна медицина

7 безопасни начина за борба с безсънието7 безопасни начина за борба с безсънието

Хапчето за сън далеч не е единственото решение при проблеми със съня

Сънят, който настъпва под въздействието на химични препарати, също като тях в голямата си част е изкуствен и в много отношения прилича по-скоро на безсъзнанието с неговите отрицателни за здравето последици.

Неслучайно хората, приемащи сънотворни, обикновено не сънуват. Лекарствата потискат нервната система, а към някои от тях може да се стигне до привикване и зависимост.

Народната медицина предлага някои ефективни, но и безопасни начини за справяне с безсънието и здрав възстановяващ сън:

1. Спете по корем, след като сте поставили главата си върху ниска възглавница или на лявата си страна (въпреки спорното мнение, това не пречи на работата на сърцето, а подобрява работата на стомашно-чревния тракт).

2. Лягайте си по едно и също време, след като предварително сте проветрили помещението и сте си взели топъл или контрастен (според сезона) душ. Преди сън не бива да се пие силен чай, още по-малко кафе или алкохол.

3. Направете си билкови възглавнички от листата на папрат с мента, мушкато, канела, риган, безсмъртниче, цветове от роза или борови шишарки. Изсушете ги, напълнете с тях възглавничка и я сложете близо до главата си (а през зимата може и на радиатора). Ароматът ще се разпространи из цялата стая и ще помогне за добрия сън.

4. Не пренебрегвайте топлата вана с ароматни етерични масла (мента, лайка, портокал) или отвари (хвойна, мента, риган, лавандула). След като си вземете вана, не се изтривайте с хавлия, а веднага си легнете в леглото.

5. Преди сън пийте отвара от плодовете на глог, от лайка, конопено семе, кимион или тиква с мед.

6. Направете смес от 1 с. л. настъргана лимонена кора, по 2 ч. л. листа на евкалипт и хвойна, по 3 ч. л. мащерка и конски босилек. Залейте я с 1 литър вряла вода, оставете я да престои 6 часа, а след това я прецедете. Ако искате да запазите сместа по-дълго време, добавете 40-градусов спирт. Преди сън налейте течността в пулверизатор и напръскайте с него спалнята.

7. Понякога, за да нормализирате съня си, е добре да махнете от стаята цветята с натрапчива миризма, спалните принадлежности, завесите с червен цвят. Или просто да се избавите от страничния шум...

Loading
дневен бюлетин

галерии