билки

БГ
LAT

Коноп - обикновен

Cannabis Sativa L.Коноп - обикновен
Описание:
Коренова система на конопа:
Съставена е от вретеновиден централен корен, проникващ до 1,5-2 m дълбочина, и странични разклонения, разрастващи се радиално до 30- 45 см. До 90 % от общата коренова маса е разположена в слоя 1-30 см. Женските растения превишават по маса на кореновата система мъжките 2,0-2,5 пъти (хетероризия). Общо взето кореновата система на конопа е със слабоусвояваща способност.

Стъбло:
На височина достига от 0,75 до 5 m, с дебелина от 3 до 30 мм. При младите растения е зелено (често с антоцианов оттенък) и крехко. С напредване на вегетацията постепенно се вдървенява и оцветява бледожълто до жълто - кафяво. Напречното сечение в основата му е с кръгла форма, към средата - с шестоъгълна, а към върха - с четириъгълна. Стъблото е формирано от 7-8 междувъзлия, всяко от които с дължина до 40 см и повече. При гъсти посеви стъблото се разклонява само в горната си част, а при редки - още от основата си. Анатомично зрялото конопено стъбло е съставено от кутикула с епидермис, паренхим, в който пръстеновидно, в 2-3 реда, са разположени ликови снопчета, камбий, дървесина и сърцевина.

Листа:
Семеделните и първата двойка същински листа на конопа са едноделни (назъбени). Втората двойка са 3- делни (длановидни). По - нагоре по стъблото броят на листните дялове постепенно нараства и достига 5-7 (в отделни случаи до 11-13). Към върха броят на дяловете отново намалява. Съцветие. Женските растения формират класовидни съцветия (семенни главички), разположени в пазвите на листата от връхния пояс на стъблото, а мъжките - метловидни съцветия, разположени по страничните разклонения и върха на стъблото.

Цветове:
Женските цветове са съставени от сраснал еднолистен перигон, от чиято странична цепнатина излизат 2 дълги перести бели крилца и едногнезден плодник, а мъжките - от прост околоцветник с 5 жълтозелени венечни листенца и 5 тичинки, разположени висящо, оцветени в жълто. Плод. Представлява малко, едносеменно орехче, с диаметър 2-3 мм. При вършитба се разпуква лесно и семето се отделя.
Семена:
Те са овални, леко сплеснати, с гладка повърхност и сивозелена или кафява окраска, често мозаично оцветени. Масата на 1000 семена е 20-25 г.

Приложение:
Традиционно конопът се ползва при
• кашлица,
• задух,
• запек,
• трудно уриниране,
• катар на пикочо-половата система,
• простатит,
• епилепсия.

Начин на употреба:
1 супена лъжица леко счукано семе се залива с 500 мл вряла вода и кисне 1 час. Прецежда се и се пие 3-4 пъти дневно по 150 мл преди ядене.

Настоящата информация за Коноп - обикновен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии