билки

БГ
LAT

Глог

Crataegus Monogyna L.Глог
Други имена: Червен глог, бял глог, глогинка

Описание:
Глогът представлява разклонено дърво или храст, висок до 5 м. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия. Цветът е правилен, с по 5 чашелистчета и венчелистчета. Плодът е червен, топчест, месест с една костилка. Цъфти през пролетта.

Разпространение:
Расте из горите и храсталаците на цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част:
Използват се листата с цветовете или само цветовете, или плодовете.

Действие и приложение:
Препоръчва се при заболявания на сърдечносъдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения. Успокоява сърцето. Действа разширяващо върху кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърцето и на мозъка. Умерено снижава повишеното артериално налягане. Има свойството да успокоява централната нервна система. Понижава холестерола в кръвта.
Ползва се и:
• при леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза,
• при безсъние, нервна възбуда,
• в българската народна медицина се използва и при задух, болести на щитовидната жлеза, виене на свят, увеличение на простатата.

Начин на употреба:
Вътрешно:
• Прави се запарка от глогов цвят, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. В аптеките се приготвя и отпуска глогова тинктура (1:5), от която се взема по 20 капки 2—3 пъти дневно.
• 2 супени лъжици от цвета (1 супена лъжица от плода) се слагат в 400 мл вода. Ври 5 минути (плодът - 10 минути). Пие се по 100 мл 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание! Да не се употребява от бременни, кърмачки и деца под 16 години.

Настоящата информация за Глог е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии