алтернативна медицина

4 йога пози, които успокояват и зареждат с енергия4 йога пози, които успокояват и зареждат с енергия

Освен това разтеглят гръбнака и помагат при различни здравословни проблеми

След натоварен ден на всички ни се случва да се чувстваме изтощени до предела на възможностите си – не само физически, но и психически. Описаните по-долу четири йога пози могат да ни помогнат да успокоим нервната си система, да дадем почивка на ума си, както и да се заредим с енергия.

Йога поза Джану Сиршасана

• Ползи: Разтяга гърба, подколенните сухожилия, прасците; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Храносмилане, стрес, тревожност, недостиг на енергия, високо кръвно налягане.

1. Започваме седнали в поза дандасана.
2. Накланяме лявото си коляно към гърдите и поставяме стъпалото плътно на пода. След това спускаме крака наляво и с помощта на ръцете доближаваме лявата си пета към дясната част на слабините. Притискаме табана на левия крак към вътрешната част на дясното бедро. Изправяме гръбнака и вдишваме. Поставяме дясната си ръка до дясната част на ханша и изправяме лявата ръка.
3. Издишаме и леко извиваме торса надясно, перпендикулярно на десния крак. Важно е да държим гърба изправен и да насочим лявата си ръка към външната част на десния глезен. След това кръстосваме дясната върху лявата китка и хващаме вътрешната част на десния глезен.
По-лесен вариант: Ако не можем да достигнем глезена, е добре да хванем прасеца, коляното, бедрото – която част от крака ни е удобна без да нарушим целостта на йога позата, а именно поддържането на гръбнака изправен.
4. С всяко вдишване трябва да удължаваме гръбначния стълб от опашката до короната на главата като водещи са гърдите. След това, при издишането, с все още кръстосани китки и изправен гръб, протягаме ръцете си напред и хващаме по-стабилно дясното стъпало като едновременно с това приближаваме торса към крака.
По-лесен вариант: Ако ръцете ни са били върху прасеца, коляното или бедрото, целта е просто да ги протегнем малко по-напред, не задължително чак на стъпалото, стига да поддържаме гръбнака изправен.
5. Вдишваме, изправяме леко главата и изпъваме и двете китки отвъд левия крак (ако сме ги сложили на прасеца или глезена, ги задържаме там и дишаме). Задържаме дясната китка с лявата ръка. Издишаме и накланяме торса и главата към десния пищял. Задържаме позата и поемаме три до пет пъти въздух така.
Бележка: Целта на тази йога поза е не да докоснем с главата си коляното, което ще доведе до наклоняване на гръбначния стълб, а да удължим гръбнака колкото можем над крака и да достигнем с чело пищяла.
6. Издишаме, докато връщаме ръцете си обратно върху стъпалото и накланяме торса и главата отново към крака си. Вдишваме и връщаме ръцете към глезена като едновременно с това изправяме леко торса. Повдигаме лявото коляно, поставяме петата върху пода и изпъваме крака си напред, връщайки се отново в поза дандасана.
7. Сменяме посоката и повтаряме същата поза с другия крак.

Йога поза Сукхасана

• Ползи: Разтяга ханша и бедрата, гърба, рамената; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Медитация, стрес, фокусиране.

1. Сядаме в комфортна поза с кръстосани крака. Вдишваме и издишваме три пъти. Поставяме ръцете на пода пред себе си и повдигаме ханша нагоре.
2. Връщаме ханша назад с няколко сантиметра, образувайки голям диамант между слабините, колената и глезените.
3. При вдишването изпъваме ръцете си напред колкото можем, но държим гърба изправен.
4. След няколко спокойни вдишвания и издишвания, когато започнем да усещаме добре разпъването на гърба и ханша, можем да опитаме да опънем ръцете си още по-напред, за да разтегнем и рамената и горната част на гърба. Добре е, ако можем да задържим тази поза за още няколко вдишвания и издишвания.
5. Връщаме се в първоначалната поза и...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии