спорт

Видовете йога



Видовете йога

Какво е добре да знаем за упражненията по йога

Представете си тренировка, която ще тонизира и извае мускулите ни, ще ободри съзнанието ни, ще повиши гъвкавостта и ще понижи стреса – и всичко това без да изцедим тялото си от усилия. За наше щастие наистина има такава магическа тренировка и се нарича йога.

Какво е йога

Йогата е възникнала в Индия преди около 5000 години като метод за стимулиране едновременно на тялото, ума и духа. От тогава множество изследвания са доказали, че активното занимаване с йога може да помогне за лечението на множество заболявания и състояния като високо кръвно налягане, емоционални разстройства, диабет и синдром на карпалния канал.

Стандартната тренировка по йога продължава от 60 до 75 минути и започва с период на загрявка с бавно устойчиво дишане и разтягане. Последователно се правят 30 минути дълбоко разтягане, по-дълги упражнения за задържане на поза и финална релаксация в продължение на 15-20 минути.

Видове йога

Има десетки видове йога дисциплини по целия свят. Всяка от тях има своя философия и темпо, с което се развива. Някои от най-популярните видове йога са:

Хатха йога: Тя е чудесен начин за начинаещите да навлязат в практиките на йога. Тренировките в нея са по-бавни и не натоварват толкова ставите, а фокусът е върху контрола върху дишането и разтягането.

Лиенгар йога: Това е друг вид подходяща за начинаещи йога. Също като при Хатха йога, движенията между позите и тук са бавни и плавни, но разликата е в това, че при Лиенгар фокусът не е толкова върху дишането, колкото върху баланса и задържането на позите.

Бикрам йога: Тя набира популярност през последните 10 години и се практикува в стая с температура 40 C, с цел отпускане на мускулите (за улесняване на дълбокото разтягане) и изхвърляне на нечистотиите от тялото. Като цяло Бикрам йога не се препоръчва на хора със сърдечносъдови проблеми поради комбинацията от високата температура на помещението и интензивността на упражненията.

Аштанга йога: Известна още като пауър йога, тази разновидност е една от най-натоварващите йога практики. Вместо да се фокусира върху бавните и балансирани движения, Аштанга йога е като курс по вдигане на тежести с цел изграждане на сила и издръжливост.

За кого е полезна йогата

Всеки може да извлече ползи от релаксацията и упражненията за сила и издръжливост в йогата. Но при някои групи хора има и по-специални здравословни ползи.

По-възрастните: Стойката, баланса, гъвкавостта и доброто здраве отслабват с годините. Резултатите от скорошни изследвания сочат, че активното практикуване на йога (като Хатха или Лиенгар) може да подобри баланса и стойката на по-възрастните хора.

Бременните: Пренаталната йога е нова мода, която твърди, че облекчава всички неприятни симптоми на бременността като гаденето, подуването и лошото храносмилане. А, тъй като фокусът е върху дишането и бавното разтягане, позите, които се практикуват на йогата за бременни могат да са от полза и по време на раждането.

Астматиците: Тъй като фокусът в повечето упражнения е дишането, хората с астма могат да извлекат ползи от редовното практикуване на йога.

Каква екипировка е необходима

Йогата не е от най-скъпите методи за поддържане на здравето и тонуса. Всичко, от което имате нужда, е:

- постелка;
- кърпа (за избърсване на потта);
- одеяло (в случай, че в стаята стане студено);
- поемащи потта свободни дрехи (които да ви позволяват да се навеждате, усуквате и движите комфортно).

Как да извлечете максималното от упражненията по йога

1. Йогата не е състезание. За разлика от стандартните спортове, в йога няма състезателен елемент....
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии