спорт

Упражненията променят съдържанието на кръвта



Упражненията променят съдържанието на кръвта

Физическата активност води до промени в кръвната захар, холестерола и други показатели

Външните ползи от упражненията – отслабването и изграждането на мускулна маса – са само част от уравнението. Истинската сила на упражненията можем да оценим, само ако погледнем вътре, в системите на тялото си. Рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания се измерва чрез кръвни тестове. Ако правим редовни умерени упражнения, резултатите от тези тестове ще са много по-позитивни, отколкото предполагаме.

Липиден панел

Липидният панел се състои от четири основни теста – общ холестерол, LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди. Промените в общия и LDL холестерол са непостоянни, а показателите, върху което упражненията влияят най-силно са триглицеридите и HDL холестерола. Важно съотношение е това между триглицеридите и HDL холестерола, тъй като това е показател за инсулинова устойчивост. Коефициентът трябва да се поддържа под 2. С помощта на упражненията триглицеридите намаляват, а HDL холестеролът се увеличава, което се отразява позитивно на съотношението между двата фактора. Упражненията помагат и за промяната на размера на частиците LDL, което понижава вероятността от LDL оксидация или формиране на плака.

Кръвна захар и А1С

В идеалния случай глюкозата в кръвта трябва да е между 80mg/dl и 90mg/dl. Тъй като при упражненията се използват мазнини и захар за получаване на енергия, колкото по-сериозно тренираме, толкова по-добри ще са нивата на кръвната ни захар. Кардио и силовите упражнения помагат на тялото да се движи по-ефикасно, поддържат оптимално нивото на кръвната захар, оползотворяват излишната глюкоза и балансират двата хормона на кръвната захар, глюкагон и инсулин. Хемоглобин А1С е дори по-важен тест, защото сочи средното ниво на кръвната захар в продължение на месеци. Ниво над 5,7 % е достатъчно високо, за да сме изложени на значителен риск от развитие на диабет. А1С показателят също се повлиява от кардио упражненията и от тези за издръжливост.

С-реактивен протеин

С-реактивният протеин, намиращ се в кръвта, е показател за възпаление. Той е рисков фактор за диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Упражненията водят до значително понижаване на нивата на С-реактивния протеин, което доказва, че физическите натоварвания намаляват възпаленията.

Фибриноген

Фибриногенът е част от процеса на кръвосъсирването, което води до формирането на плаки в кръвта. Фибриногенът е рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания. Упражненията са един от най-добрите начини да понижим високите му нива.

Ендорфини

Освобождаването на ендорфини води до чувството за удоволствие след упражнения. Повишеното ниво на ендорфините води и до по-балансирано хормонално ниво. Редовните упражнения - кардио и силови, създават стабилна среда в тялото ни. Тази стабилност води до
• стабилизирането и на кортизола - хормона на стреса;
• тироксина - метаболитния хормон и
• естрогена и тестостерона - половите хормони, които се отразяват на настроението.

Loading
дневен бюлетин

галерии