спорт

Да изгорим калории с упражнения у дома



Да изгорим калории с упражнения у дома

Добрият кардио фитнес у дома не изисква никакви уреди

Упражненията, които спокойно можете да правите и вкъщи, предоставят едновременно удобство и ефективност. Освен изгарянето на калории, тренирането на сърдечносъдовата система, е от полза и за здравето като цяло. Експертите препоръчват тренировки минимум три пъти в седмицата като интервалът между тях да не е повече от два дни. По този начин се осигурява добра кондиция на сърцето и белите дробове, а нивата на мазнини в организма са оптимални.

Качване на стъпала

Превърнете и стълбите в уред за фитнес. Изкачването им е ефективна кардио тренировка, която учестява дейността на сърцето и гори калории. А защо да не си поставите определена цел, която да преследвате, и така да направите упражнението по-целенасочено. Например, опитайте да качите определен брой стълби за фиксирано време. Увеличете скоростта, като пропускате всяко второ стъпало или като скачате едновременно с двата крака върху стъпалото.

Скокове от клек

Добавете кардио компонент към клека. Започнете в изправен стоеж с крака, разкрачени на ширината на раменете. Сгънете коленете - все едно седите с гръб опрян в облегалката на стол, като внимавате коленете ви да са така сгънати, че да не задминават пръстите на краката ви. Снижете се колкото можете по-надолу, докато коленете ви образуват ъгъл от 90 градуса. От тази позиция, използвайте силата на краката си, за да отскочите. Стремете се да не стягате коленете и да се приземявате гладко на двата крака.

Катерач

Т.н. катерач е истинско предизвикателство, което натоварва цялото тяло. Легнете по корем, изправете се на ръцете и пръстите на краката, така че тялото ви да образува една линия от главата до краката. Убедете се, че раменете ви са точно над ръцете - за да сте сигурни, че горната част на тялото ви има добра опора. От тук скочете и придвижете единия си крак към гръдния кош (все едно се качвате по стръмен път), след това върнете в крака в изходна позиция и повторете с другия. За да увеличите интензивността на упражнението и съответно броя изгорени калории, може да сменяте краката по-бързо или да увеличите продължителността.

Скачане на невидимо въже

Постигнете ефект от скачането на въже без използването на никаква екипировка. Самото скачане е много ефективно кардио упражнение, тъй като е с висока интензивност. За да го изпълните, скачайте надолу и нагоре, като през това време движите ръцете си сякаш наистина държите въже. Можете да разнообразите: например редувайте скачане на един крак или скачане два пъти по-бързо от нормалното темпо. Кардио упражненията правят много повече от изгарянето на калории – колкото по-добро е дишането ни, толкова по-ефективно работят сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове транспортират кислорода из цялото тяло. А това прави по-лесно изпълнението и на обичайните, неизискващи много натоварване задачи в ежедневието.

Скокове около кутия

Скоковете около кутия са друго упражнение, което не изисква екипировка, а е перфектно за изразходването на доста калории за единица време. Направете си своеобразна кутия от четири предмета - за да се образуват четирите ъгъла на кутията. Или просто си я представете. Колкото по-голяма е кутията, толкова по-трудно ще бъде упражнението. Застанете в средата й и подскочете първо в десния горен ъгъл, след това в левия долен ъгъл, долния десен и горния ляв. Повторете колкото пъти желаете. Променете или обърнете последователността по желание - за повече разнообразие и трудност.

Loading
дневен бюлетин

галерии