спорт

Тренировка вкъщи: да се погрижим за тялото си без да излизаме



Тренировка вкъщи: да се погрижим за тялото си без да излизаме

Упражненията у дома ни пестят време, пари и неудобството от присъствието на други хора

Толкова е лесно да правим упражнения вкъщи, а и нещо повече - пестим и време и пари. Тренировката вкъщи може да ни помогне да изваем също толкова атлетично тяло, каквото бихме постигнали във фитнеса. Има разнообразни упражнения, които да поддържат интереса ни и да натоварват тялото – и всичко това в комфортна домашна атмосфера. Дори и да не разполагаме с много пространство за тренировка, пак можем да накараме сърцето ни да се ускори. Всичко, от което се нуждаем, е пространство, колкото да можем да се движим.

Ползите

Включването на редовни упражнения в ежедневието ни носи много ползи за здравето. Контролът на теглото, повишаването на енергията и предпазването от здравословни проблеми са сред многото начини, по които тренировките могат да подобрят живота ни. Няма причина да не правим нужните за това упражнения без да излизаме от вкъщи.

Едно от най-често срещаните извинения, което хората използват, за да не тренират, е, че нямат време за това. Когато тренировките се случват у дома обаче това ни спестява времето, през което иначе щяхме да ходим до фитнеса. Вкъщи можем да се отпуснем и да се възползваме и от уединението на дома си – затова, ако досега сме отлагали желанието си да се научим да танцуваме ориенталски танци, защото сме се срамували да го правим пред други хора – просто намираме въвеждащо в танците видео и сме готови за първата си тренировка. Правенето на упражнения вкъщи ще ни спести и много пари от таксите за фитнеса и за други спортни зали.

Необходима екипировка и приспособления

Можем да улесним и стимулираме тренировките като си купим някакво оборудване. Въпреки че не е задължително, ако имаме някои основни неща като дъмбели и видео с различни упражнения, това ще ни помогне да поддържаме мотивацията си и няма да ни коства много пари. По-сериозните уреди като пътеката за тичане или системата за вдигане на тежести са чудесни, но изискват повече място и доста големи финансови възможности.

Кардио упражненията

Има много кардио упражнения, от които можем да избираме. Най-малкото в интернет има толкова видео с различни видове тренировки и спортове, че винаги можем да научим или поне пробваме нещо ново – от кикбокс до различни видове танци. Ако пък искаме просто да се натоварим достатъчно без да учим специални движения – винаги можем да използваме стълбите или някое стъпало вкъщи. Ако имаме степер или топка за балансиране, можем да правим упражнения и пред телевизора. Друг забавен начин да накараме кръвта ни да се надигне, е да пуснем любимата си музика и да танцуваме колкото ни душа иска.

Упражнения за сила и издръжливост

Дори и да нямаме дъмбели вкъщи, можем да си направим добра тренировка като използваме тежестта на собственото си тяло за изграждането на мускули – коремните преси, лицевите опори, кляканията и скоковете са чудесни примери за такива упражнения. Йогата и пилатеса също могат да ни помогнат да стегнем тялото си.

Съвет

За да употребим по максимално добър начин времето си и да направим наистина добра тренировка, можем да пробваме комбинираните серии упражнения. Например първо правим няколко силови движения без почивки между тях и след това веднага започваме няколко минути кардио (танцуване, тичане на едно място, скачане на въже или др.). Това образува една серия. Като си измислим три или четири такива серии и правим по минута почивка между тях, това е напълно достатъчно натоварване за една тренировка. А и, според специалистите, комбинираните упражнения унищожават калориите – само за 1 час можем да изгорим до 600 калории!

Loading
дневен бюлетин

галерии