спорт

Да тичаме или да ходим



Да тичаме или да ходим

При тичането се горят повече калории, ходенето е по-щадящо за ставите

Тичането и ходенето са два конкретни метода за аеробни упражнения. Всички видове аеробика помагат за подобряването на сърдечната дейност и ефективността на белите дробове и ни поддържат в добро здраве. И тичането, и ходенето са добри варианти за фитнес, но имат различни ефекти по отношение на броя изгорени калории и натоварването на ставите.

Изгорените калории

Броят изгорени калории по време на тренировка се определя от интензивността на упражненията и от собственото ни тегло. Според експертите от Харвардското медицинско училище, ако един човек с тегло 70 кг ходи в продължение на 30 минути със скорост 5,5 км/ч, той ще изгори приблизително 150 калории. Човек със същото тегло, който тича със скорост 8 км/ч в продължение на 30 минути, ще изгори около 300 калории. С увеличаването на скоростта на движение, независимо дали тичате или ходите, се увеличава и броят изгорени калории.

Натоварването на ставите

Специалистите от Центъра по физическа активност към щатския университет в Уичита твърдят, че ходенето е по-щадящо за ставите и рискът от травма при този тип упражнение е по-нисък. Поради по-слабото натоварване, ходенето може да се практикува всеки ден без да вреди на ставите. От друга страна тичането поражда сили на триене в ставите и затова е по-тежко като тренировка за тялото. Препоръчително е начинаещите в тичането да си почиват по два-три дни всяка седмица, за да предотвратят травмите и да позволят на тялото да си почине.

Мнението на специалистите

Експертите от Американския колеж по спортна медицина твърдят, че всички форми на аеробни упражнения, включително тичането и ходенето, са от полза за подобряване на здравето. Най-добре е да изберем дейност, която ни харесва, защото това увеличава шанса да се занимаваме с нея по-дългосрочно и да покриваме препоръчителните 30 минути аеробни упражнения на ден поне четири пъти седмично. Учените препоръчват също така винаги да започваме тренировката със загрявка и постепенно да увеличаваме продължителността на упражненията, за да избегнем появата на травми, които възникват в следствие на претоварване. Това важи особено при тичането.

Loading
дневен бюлетин

галерии