спорт

7 опасности от липсата на движение



7 опасности от липсата на движение

Заседналият живот не изисква прием на обичайната доза от 3000 калории

Днешният човек води доста заседнал начин на живот. Той не се движи колкото своите предци. Седим пред компютъра или телевизора, зад бюрото, зад волана, на масата. И много рядко се замисляме колко вредна може да бъде липсата на достатъчно движение.

Коремът

Прословутото бирено коремче е особено характерно за силния пол поради факта, че при мъжете мазнините се натрупват по-дълбоко в организма. Те са разполагат главно около червата край оментума (було), който започва да се увеличава. Това са т.нар. висцерални мазнини. Те са и особено опасни, защото е много трудно организмът да се освободи от тях.

Тези мазнини провокират заболявания на сърцето, белите дробове и другите органи. Появява се задух, засилено потоотделяне, болки в сърцето. Затова още на 18-20 години мъжът е добре да си създаде навици за отслабване. Ако коремът вече се е появил, мерките са позакъснели, независимо от ранната възраст - оментумът е започнал да трупа мазнини.

Най-важната стъпка за предпазване и преодоляване на това състояние е да се стремим да ограничаваме количеството на приеманите калории - например след порция зелен грах трябва да оставим тялото да поработи поне 20 минути по неговото усвояване. На едно варено яйце ще са му нужни приблизително 50 минути, а за сандвича с кашкавал - повече от час.

Тъй като на практика организмът рядко получава толкова време, са необходими по-ефективни начини - най-вече повече движение.

За нормалната (за съвременния човек) физиология дневно са необходими 3000-3500 калории. Доказано е, че толкова енергия можем да изгорим с поне 3-4 часа здраво физическо натоварване.

Простатата

Този проблем отново е типично мъжки. Простатата не обича заседналия начин на живот, който води до влошена функция. Освен сексът, който е доказано най-добрият начин за профилактика на простатата, може да направим нещо дори седейки на работното си място.

Опитайте следното: в седнало положение свивайте ритмично задните си части, стараейки се да почувствате как се съкращава мускулът в основата на пениса и как нагоре по гръбначния стълб се устремява поток от енергия. Тази гимнастика укрепва мускулите на тазовото дъно и подобрява кръвообращението в областта на таза. Упражнението е полезно и при наличието на еректилна дисфункция.

Остеохондрозата

Този проблем засяга в еднаква степен и двата пола. По-често страда дясната страна от тялото, защото дясната ръка е водеща при повечето от нас - тя седи върху мишката, държи химикала и извършва безброй други манипулации. Проблемът с остеохондрозата трябва да бъде хванат на време и може да бъде разрешен чрез мануална терапия, в много случаи без да се прибягва до медикаменти.

Най-елементарният практически съвет е да се стараете да променяте по-често положението на тялото си и да правите гимнастика (леко раздвижване) на всеки 15 минути.

Радикулитът

От него по-често страдат мъжете, седящи по цял ден на стола. Понякога за лечението на мускулните, ставните болки и болките в гърба помага народната медицина. Болното място може да с стопли с грейка, нагрята сол, бутилка с гореща вода или затоплен от слънцето камък. Вечер преди сън болното място трябва добре да се завива добре. Ако след 1-2 дни болката не премине, най-вероятно става дума за сериозно състояние и трябва да се търси помощ от лекар.

Запекът

Заседналият начин на живот може да провокира неприятно заболяване като хроничния запек. Как можете да се...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии