храни и напитки

Здравословните порции хранаЗдравословните порции храна

Нискомаслените храни невинаги са и нискокалорични, а обезмаслените често съдържат захар

Когато приготвим обилна вкусна вечеря с мисълта ,че е здравословна, това сякаш позволява на всички около масата да ядат по-големи порции от обикновено. И наистина се оказва, че е точно така. Три проведени наскоро изследвания са установили, че, когато на етикетите на храните пише, че са нискомаслени, хората консумират по-големи порции и поглъщат с до 50% повече калории.

Само като види етикета „нискокалорично”, човек вече яде по 84 допълнителни калории, констатират специалистите, провели едно от изследванията. Според тях това се случва, защото, когато хората видят фраза като „нискомаслено”, те я възприемат автоматично като позволение да изядат повече. Учените смятат, че хората увеличават размера на порциите, когато сервират здравословна храна, защото се чувстват по-малко виновни, че ядат повече.

По-големите порции обаче са опасен капан. Дори и да можем да си позволим да ядем по 100 излишни калории всеки ден в продължение на месец, това означава, че ще наддадем половин килограм телесни мазнини. А с възрастта положението само се влошава, защото обмяната на веществата постепенно се забавя.

Предлагаме ви няколко съвета как да си приготвяме здравословни порции храна без да прекаляваме с размера им:

• Можем да използваме за ориентир опаковката, на която може да е посочен препоръчителният размер на порцията.

• Винаги трябва да проверяваме съдържанието на захар. Организмът преобразува захарта в мазнини, затова една храна не е наистина „обезмаслена”, ако съдържа захар.

• Нискокалоричните храни могат да ни заблудят, ако посочените на опаковката препоръчителни размери на порцията са твърде малки. Затова е добре да опитаме дали посоченото количество е достатъчно, за да ни засити.

• Дори полезните храни трябва да се консумират с мярка. Например ядките – те са пълни с полезни за здравето вещества, но същевременно са с високо съдържание на мазнини.

• Когато си носим храна от вкъщи, която да ядем на работа, трябва предварително да сме се съобразили с препоръчителната порция на всяка съставка в нея.

• Ако ни е трудно да спрем да преяждаме с нискомаслени продукти, може би е по-добре да опитаме пълномаслените им варианти. Ако по-малките порции от тях ни са достатъчни, това е по-добрия вариант. Иначе - няма как да отслабнем, ако постоянно преяждаме.

Обикновено, когато реши да купува нискомаслени храни, човек всъщност го прави не защото ги харесва, а защото иска да отслабне. Затова, следващия път като седнем пред телевизора с пакетче нискомаслени пуканки, можем да се запитаме – заслужава ли си удоволствието допълнителните калории?

Вместо да преяждаме със „здравословни” храни, можем просто да се храним с нещо, което наистина ни харесва – стига да контролираме размера на порциите. Когато знаем, че в даден продукт има повече мазнини, ще се замислим колко да изядем. Разумното хранене не изисква да правим жертви, а да избираме съзнателно храните и да контролираме количеството им.

Loading
дневен бюлетин

галерии