диета и отслабване

Да разберем по-добре диетите и здравословното храненеДа разберем по-добре диетите и здравословното хранене

4 стъпки към правилната диета

Много информация е достъпна вече за диетите и здравословното хранене, но често това, което четем в медиите, е противоречиво и ни затруднява да отсеем вярното от невярното. Огромното количество статии, предавания, филми и книги ни объркват още повече и в крайна сметка не можем да открием отговора на най-важния въпрос – какво е всъщност здравословното правилно хранене и коя диета е най-подходяща за нашия начин на живот.

Тълкуването и разбирането на диетите и храненето наистина е много сложна задача, но все пак съществуват няколко основни принципа, които ще ви улеснят в избора на храна и диетичен режим:

Стъпка 1

Наблегнете на свежите плодове и зеленчуците. Те са сред възможно най-здравословните храни за вашето тяло – богати на витамини, минерали и влакнини и бедни на калории, захари и мазнини. Всяка разумна диета следва да включва разнообразие от плодове и зеленчуци за оптимално здравословно състояние на сърцето и максимално количество хранителни вещества. Американската Сърдечна Асоциация препоръчва поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Когато оценявате конкретна диета, търсете за подобен съвет.

Стъпка 2

Включете пълнозърнести храни във вашата диета. Здравословният хранителен режим изисква поне 3 порции пълнозърнести храни на ден, според Американската асоциация по диететика. Те включват в състава си влакнини, антиоксиданти, витамини и минерали, които са от жизнена необходимост за вашето здраве. Затова в избора на диета предпочетете тази с повече пълнозърнести храни, чудесни примери за които са пълнозърнестият хляб, овесените ядки, пълнозърнеста паста, кафявият ориз и др.

Стъпка 3

Консумирайте крехки меса, без много мазнини. За да контролирате теглото си и нивата на холестерол, изберете диета, която включва консумацията на белтъчини от нискомаслени хранителни продукти вместо червените меса и свинското, които са с високо съдържание на мазнини. Подходящи храни са риба, пилешко, боб, леща, яйчни белтъци, тофу, други базирани на соя продукти и нискомаслени млечни храни. Имайте предвид, че ядките (въпреки че съдържат много мазнини) също трябва да бъдат част от хранителния ви режим, тъй като са богати на полезните за сърцето ненаситени мазнини, а също и съдържат белтъчини. И все пак – не прекалявайте, защото те са богати и на калории.

Стъпка 4

Избягвайте диети, които забраняват консумацията на цели хранителни групи или обещават екстремно бързо отслабване. Такива диета са не само нездравословни, но и ненадеждни в дългосрочен план. Здравословният хранителен режим е този, който включва всички главни хранителни групи, съветват специалистите. Освен това той трябва да е съобразен с калорийните нужди на организма, да бъде балансиран и разнообразен и да насърчава физическата активност.

Препоръки и предупреждения:
- Търсете съвет от утвърден специалист по хранене за по-детайлна информация.
- Консултирайте се с вашия лекар преди да започнете ограничителен хранителен режим.

Loading
дневен бюлетин

галерии