храни и напитки

Рибата: ползи за здраветоРибата: ползи за здравето

Омега-3 мастните киселини в рибата са полезни за очите, развитието и сърцето

Омега-3 мастните киселини, на които много видове риба са богати, все по-често са в центъра на внимание в различни публикации на тема здраве. Увеличават се доказателствата, че тези полезни мазнини трябва да са част от всяка здравословна диета и могат да ни предпазят от много заболявания.

Омега-3, разбира се, можем да си набавим и чрез хранителни добавки с рибено масло, но най-добре да изберем първоизточника – най-вече морски видове риба от северните морета, например сьомга, скумрия, херинга, риба-тон.

Критиците често посочват опасностите от консумацията на риба, защото някои видове са склонни да акумулират в тялото си токсични количества живак.

И все пак позитивите от употребата на риба, богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, са далеч повече, а и по-убедителни. Изследване, публикувано през 2006 г. в Journal of the American Medical Association, сочи, че множеството ползи за здравето, които можем да получим от рибата, са достатъчен фактор, за да оставим настрана всички резерви към тази храна. Но, приготвяйки рибата, е по-добре вместо да я пържим, да я печем, варим или задушаваме на пара.

За да получим максимално количество омега-3 мастни киселини, се препоръчват морските, а не сладководните видове риба. Макар че средно възрастните хора трябва да консумират по 2 порции от поне 100 г мазна риба на седмица, за бременните и децата под 12 години е препоръчително това количество да е по-малко.

Омега-3 и здравето на сърцето

Ако спазваме хранителен режим, близък до средиземноморската диета, ще допринесем за подобряването на сърдечносъдовото си здраве. Според редица изчисления, ако ядем риба по два пъти седмично, ще понижим риска от сърдечна недостатъчност поне с 1/3.

Месото на рибата съдържа значителни количества омега-3 мастни киселини - вид ненаситени мазнини, които ни предпазват от сърдечни заболявания и поддържат кръвоносните съдове чисти. Омега-3 също така предпазват тъканите от възпаления, които могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове.

Тези полезни мазнини ефективно понижават кръвното налягане и ограничават съсирването на кръвта, което води до по-добре функциониращо сърце и по-здрави кръвоносни съдове и до по-нисък риск от сърдечна недостатъчност и удар.

Омега-3 и нервната система

По-възрастните хора често страдат от деменция и упадък на когнитивните способности. През 2008 г. в списание Neurology са публикувани резултатите от изследване, по време на което били анализирани мозъчните функции на няколкостотин души на възраст над 65 години и техните хранителни навици.

Изследователите търсели да установят честотата на т.нар. тихи инфаркти - малки увреди в мозъчната тъкан, които могат да доведат до удар и загуба на когнитивни функции като например паметта. Резултатите сочат, че хората, които ядат печена мазна риба поне 3 пъти седмично, са с над 25% по-нисък риск от тих инфаркт, а дори консумацията на само едно рибено ястие на седмица води до 13% понижаване на риска.

Предпазване от рак

Хората, които си набавят протеини най-вече чрез рибата, по-рядко боледуват от рак. Например в Япония консумират големи количества мазна риба и заболеваемостта от белодробен рак в тази страна е с 2/3 по-ниска от тази в повечето западни страни. Мъжете в Швеция, също страна, където се яде много риба, пък развиват два пъти по-рядко от рак на простатата.

Най-доброто доказателство за връзката между консумацията на риба и понижения риск от рак е ракът на дебелото черво. Дори само с 1-2 порции мазна риба на седмица можем да намалим драстично...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии