хигиена и превенция

Разликите между лененото и рибеното маслоРазликите между лененото и рибеното масло

Кое, кога и защо

Омега-3 мастните киселини са група важни хранителни вещества, които не ни достигат в съвременния режим на хранене. Двата основни източника на омега-3 мастните киселини са рибеното и лененото масло. Лененото масло е богато на омега-3 мастната киселина ALA, докато рибеното съдържа големи количества от две други омега-3 мазнини – EPA и DHA. EPA и DHA могат да се синтезират от ALA, но често в недостатъчни количества.

Омега-3 мастните киселини

Омега-3 ненаситените мастни киселини са важен суров материал за производството на т.нар. сигнални молекули - особено про- и анти-възпалителните ейкозаноиди. Недостатъчната консумация на омега-3 и прекомерната консумация на омега-6 мастни киселини, типични за модерната диета, може да доведе до хронично макар и леко възпаление.

Омега-3 мастните киселини се използват и за синтеза на важните компоненти на клетъчните мембрани, особено в мозъка, кръвоносните съдове и сърцето. Липсата на омега-3 мастни киселини в тези мембрани възпрепятства нормалната сигнализация на тези тъкани, което повишава риска от сърдечни заболявания и невропсихиатрични разстройства като депресия, тревожност и биполярно разстройство.

Рибеното масло vs. лененото масло

ALA - алфа-линоленовата киселина може да се използва за синтезирането на всякакви омега-3 мастни киселини, необходими на тялото. EPA (ейкозапентаеновата киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) по-лесно се използват от тялото и могат да бъдат синтезирани от ALA, макар и не достатъчно ефективно.

Консумацията само на ленено масло, което съдържа основно ALA не винаги е достатъчна, за да ни набави нужните количества DHA и EPA, от които тялото се нуждае. Рибеното масло е богат източник и на EPA, и на DHA. Здравите млади жени обичайно могат да превърнат 30% от ALA в EPA и DHA (докато мъжете могат да преобразуват само 12%). От което следва, че е полезно, особено за мъжете, да консумират омега-3 мастни киселини от рибено масло, заради съдържанието на DHA и EPA.

Ползите

Приемането на хранителни добавки с омега-3 ненаситени мастни киселини не винаги е ефективно при лечението на заболявания. Понижаването на нивото на омега-3 в кръвта обаче се асоциира с по-висок риск от много заболявания, сред които артрит, сърдечносъдови болести, диабет тип 2, рак, кожни проблеми, остеопороза, нарушения в настроението.

За оптимално добро здраве трябва да се стремим да постигнем режим на хранене, в който нито да липсват, нито да са в излишък омега-3 и омега-6 мастните киселини.

Хранителни добавки

Лененото масло и рибеното масло обикновено се приемат като хранителни добавки под формата на меки желатинови капсули. 15 мл или 1 с.л. ленено масло съдържа 7 г ALA. Концентрацията на рибеното масло варира, но обикновено всички видове хранителни добавки с рибено масло съдържат необходимата за организма дневна доза DHA и EPA. Хората, които използват лененото масло като заместител на рибеното, трябва да имат предвид, че 7,2 г ленено масло приблизително се равнява на 1 г рибено по отношение на производството на EPA и DHA.

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини могат да променят необходимите количества от определени лекарства или могат да попречат на абсорбирането на някои медикаменти, които се приемат по същото време. Преди да започнем да приемаме хранителни добавки с ленено или рибено масло е задължително да се консултираме с лекар.

View Linseed oil and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Loading
дневен бюлетин

галерии