психично здраве

Може ли да се пристрастим към захар и мазниниМоже ли да се пристрастим към захар и мазнини

Или как храната се отразява на мозъка и можем ли да станем зависими от нея

Храните, съдържащи много захар и мазнини имат подобен на опиат ефект върху тялото и мозъка и водят до зависимост. Макар и привидно противоречиви, за този факт има поредица от доказателства. Зависимостите от храни могат да доведат до тежки последици за здравето ни - затлъстяване, проблеми със съня, раздразнителност и други промени в психиката, включително депресия.

Неконтролируемото хранене

В изследване, публикувано през 2009 г. в изданието Journal of Nutrition, изследователите се опитвали да докажат дали храните, богати на захар и мазнини, имат различен ефект върху мозъка в сравнение с други храни, съдържащи по-малко мазнини. Направените опити показали, че неконтролируемата консумация на захар и мазнини има подобен на опиатите ефект върху мозъка. Той силно напомня този от употребата на психотропни вещества.

Допаминът, храните и опиатите

Мазнините и захарта, както много други ободряващи и пристрастяващи вещества, карат мозъка да произвежда допамин – хормон, който в голяма степен е отговорен за доброто ни настроение. Според изследване, публикувано през 2005 г. в списание Neuroscience, редовната консумация на мазни храни и такива, съдържащи много захар се свързва със системното произвеждане на определена доза допамин, подобна на реакцията на мозъка към опиатите. Ако всеки ден ядем сладки и мазни храни, постепенно ще са ни необходими все повече от тях - за да задоволим пристъпите на глад и да накараме мозъка си да произведе вече привичното му количество допамин. Почти същото се случва и при злоупотребата с психотропни вещества и дрога и пристрастяване към тях.

Удоволствието и наградите

Неконтролируемото ядене на храни с много захар и мазнини се отразява на мозъка в зоните, отговорни за наградите, ученето, мотивацията и паметта. Освобождаването на допамин след консумацията на захар или нещо мазно включва награждаващите механизми в мозъка. Това ни кара да се чувстваме добре и да определяме такава храна като „особено приятна”. По сходен начин мозъкът реагира и на вещества като хероин и кокаин.

Проблеми при отказването и ограничаването на захарта и мазнините

Натрупаните от различни изследвания доказателства за промените в поведението при рязко спиране на богатите на захар и мазнини храни сочат, че се появяват симптоми типични и за рязкото отказване от наркотици - тракане на зъбите, тремори в крайниците и главата, признаци за тревожност. Понякога се наблюдава и понижаване на температурата на тялото и прояви на силна агресия.

Симптоми на пристрастяването

• Признаците за пристрастяване към определена храна, включват обсебване от идеята за храната или постоянно мислене за нея без способност за контрол върху консумацията. Това е в особена степен валидно именно за храните с много мазнини и захар.

• Зависимият от храната ще се опитва да се крие, докато яде - за да избегне задаването на неудобни въпроси от околните. У мнозина се развива и чувство на вина от това че са изяли храната. Ненаситният апетит също може да е симптом на пристрастяването към захарта или мазнините.

• Ако някой от тези признаци, още повече съчетание между тях, е налице, става дума за зависимост, която следва да се третира като болест и да се потърси специализирана помощ – най-добре и от психиатър, и от диетолог.

Loading
дневен бюлетин

галерии