психично здраве

Твърде многото захар вреди на паметтаТвърде многото захар вреди на паметта

На ден се нуждаем от толкова фруктоза, колкото има в една ябълка

Преди се смяташе, че захарта спомага за по-добрата работа на мозъка. Сега учените опровергават това твърдение. Високото съдържание на фруктоза (разновидност на захарта), която е в значително количество в много продукти и напитки, оказва негативно влияние на пространствената памет.

Според биолози от Университета на Джорджия и Университета „Ватерло” в Онтарио, Канада, твърде голямото количество захар (фруктоза) в храните влошава функциите на паметта.

За разлика от глюкозата, фруктозата се преработва предимно от черния дроб. Тя произвежда прекалено голямо количество триглицериди – мазнини, които директно попадат в кръвообращението. Триглицеридите пречат на сигналите на инсулина в главния мозък, който играе важна роля за оцеляването на мозъчните клетки и тяхната функционалност.

Медиците, цитирани от Би Би Си, напомнят, че употребата на големи количества захар, концентрирани сокове, сиропи и други продукти, съдържащи фруктоза, води не само до влошаване на паметта, но и до повишен риск от диабет от втори тип, затлъстяване и сърдечносъдови разстройства.

Организмът всеки ден се нуждае от количеството фруктоза, съдържащо се в една ябълка, отбелязват терапевтите и подчертават, че трябва да се въздържаме от сладките газирани напитки и голямото количество захар, с която изобилстват немалка част от храните.

Loading
дневен бюлетин

галерии