психично здраве

5 нестандартни начина да намалим стреса5 нестандартни начина да намалим стреса

Четенето е сред най-ефективните методи за премахване на стреса

Когато сме нервни или сме изложени на стрес, често прибягваме до успокоителните или билковите отвари. Колкото и да са безобидни обаче, те стават причина за появата на зависимост и рано или късно започваме да осъзнаваме, че не можем да се успокоим без тяхната помощ.

Съществуват и други начини за справяне със стреса, които са също толкова ефективни и достъпни, но за които не се сещаме.

1. Украшенията

Всяка жена знае, че шопингът повишава настроението. Резултатите от ново изследване показват, че особена полза за здравето носи закупуването на някакво ново украшение. Оказва се, че по време на неговото пробване ние изпадаме в състояние подобно на транс, забравяме за реалността и съответно за стресовата ситуация.

Вероятно това ни е заложено на генетично ниво. На украшенията отдавна се приписват магични свойства, те се използват при хипноза и като амулети. Затова, ако сте в състояние на нервна възбуда и стрес, вземете кутийката си с бижута и отново ги разгледайте за няколко минути. Това ще ви помогне да се отпуснете.

2. Антистресова стая

Специалисти от Университета Хартфордшир във Великобритания са разработили принципно нов проект за антикризисна „стая за психологично разтоварване”. Помещението е осветено с мека зелена светлина, по тавана плуват изкуствени облаци, подухва лек вятър, въздухът мирише на лавандула, чуват се тихите звуци на приспивна песен.

„Забързаността на съвременния живот, крахът на кредитната система и финансовата криза са причината за появата на стрес при много хора. Изследванията показват, че тези цветове, звуци и аромати позволяват на човек да се отпусне”, обяснява Ричард Уайзмен, професор по физиология.

3. Храненето

За да избегнете стреса, трябва да включите в менюто си повече продукти, богати на витамини от група В. Витамин В6 участва в синтеза на серотонина (хормона на щастието), а при недостиг на В12 се развива депресия. Витамини от група В се съдържат в бадемите, говеждото месо, повечето видове риба, млякото, изварата, броколите, морските водорасли и мюслите. А консумацията на пълнозърнести продукти възпрепятства рязкото повишаване на нивото на глюкоза в кръвта.

Боровинките, касисът и ягодите попълват запасите от витамин С, които стресът „изяжда”. Чаят, кафето и останалите напитки, съдържащи кофеин, трябва да заменим със зелен чай. Желателно е да изключим от менюто си пържената и мазната храна, както и белтъчините от животински произход, тъй като в големи количества те увеличават производството на хормоните, предизвикващи стреса.

4. Подмладяващи инжекции

Оказва се, че ботоксът, който ни избавя от бръчките и ни подмладява, не само изглажда кожата, но и способства за подобряването на настроението.

Специалисти от Университета Кардиф, Великобритания, провели експеримент, при който 12 от 25 доброволци получили ботокс, а останалите били подложени на стандартни козметични процедури. След две седмици участниците, които били инжектирани с ботокс, демонстрирали подобрено емоционално състояние.

Д-р Мишел Луис, ръководител на изследването, обяснява този феномен с това, че, когато ни инжектират с ботокс, губим възможността да се мръщи и това помага за възстановяване на доброто ни настроение. „Хората подобряват настроението си не само защото изглеждат по-добре, но и защото физически не могат да изразят своите негативни емоции”, пояснява Луис.

5. Четене

Изследователи от Университета на Съсекс, Великобритания са стигнали до извода, че от заниманията, които традиционно са признати като най-добри за премахване на стреса, най-ефективно е четенето.

По време...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии