хигиена и превенция

Храненето и съня – взаимосвързани фактори за добро здравеХраненето и съня – взаимосвързани фактори за добро здраве

Сънят е свързан с това колко и какво ядем

Ако се опитваме да се справим с постоянния глад, натрупаните килограми, летаргията и лошия избор на храни, пътят ни към благополучието може би започва от спалнята. Сънят е свързан с това колко и какво ядем, колко упражнения правим и дали успяваме успешно да поддържаме теглото си, твърдят експертите от Националната фондация по съня на САЩ.

И все пак, според проведените тази година проучвания,

43% от хората на възраст от 13 до 64 години рядко спят достатъчно през седмицата.

И, въпреки че повечето твърдят, че се чувстват най-добре след 7 1/2 часа сън, обикновено не получават и толкова.

Забързаният начин на живот може да доведе до пропускане на закуската, хапване на крак за обяд и след това силен глад вечер. Това води до преяждане на вечеря и до постоянно похапване до края на вечерта, за да наваксаме това, което не сме успели да изядем през деня. Късното хранене може да разстрои съня, тъй като тялото е заето с храносмилането и метаболитните процеси и не си позволява да се отпусне и да се подготви за сън.

Проблемите с теглото

Недостигът на сън ни излага на риск от наддаване на килограми, независимо колко ядем или тренираме. От своя страна малкото сън настървява апетита и предизвиква по-чести пристъпи на глад. Това се дължи на високите нива на хормона грелин – този, който стимулира апетита. Колкото по-малко спим, толкова повече от този хормон произвежда организма ни, толкова по-гладни сме и толкова по-голям е рискът от преяждане и напълняване.

Недостатъчната продължителност на съня потиска и производството на хормона лептин, който помага за усещането за ситост.

Когато този хормон не се произвежда в нужните количества, рискът да поемем повече калории всеки път, когато ядем, става все по-голям.

От тук става ясно и че хората с наднормено тегло, които не спят достатъчно, ще имат по-големи затруднения в отслабването, защото ще са винаги гладни и няма да усещат засищане поради хормоналните промени. За успешно контролиране на теглото имаме нужда от качествен сън – той ще стабилизира хормоните към нормалните им нива и ще помогне на тялото да възстанови естествената регулация на апетита и ситостта.

Освен това, раздразнителността, умората и усещането за претоварване, породени от недостигът на сън, ще допринесат за напълняването като ни изкушават да се присегнем за бързите „утешителни” лакомства като бисквити, бонбони и газирани напитки. Консумацията на захарни храни със сигурност ще ни осигури временен прилив на енергия, но резултатът ще бъде само по-лош, когато съвсем скоро кръвната ни захар отново падне и този път рязко. Този цикъл е типичен и за хората, които се опитват да заместят съня с прекомерна консумация на кофеин.

Напълняването и затлъстяването пък от своя страна повишават риска от сънна апнеа – дихателен проблем, който предизвиква многократно спиране на дишането по време на сън. Освен че понижава качеството на съня, сънната апнеа води до сериозни здравни рискове като сърдечна недостатъчност, удар и прекомерна сънливост през деня.

Правилното хранене

Това, което ядем през деня и преди лягане, може да ни помогне да определим дали ще спим добре. Една от основните причини хората да имат затруднения със съня е лошата регулация на кортизола. При много хора нивата на кортизола са високи през нощта, когато трябва да бъдат ниски. Ако потърсим причините за тази аномалия, ще открием, че най-често те се крият в лошите хранителни навици.

Кортизолът е хормон, който тялото освобождава...
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии