болести

Недостигът на сън уврежда и очитеНедостигът на сън уврежда и очите

Недоспиването може да доведе дори до ослепяване

Спокойният сън спомага за доброто здраве – както на мозъка, така и на цялото тяло. Съответно недостигът на сън причинява на организма различни проблеми, някои от които далеч по-сериозни от веднага появяваща се физическа умора.

Разстройствата в съня водят до сърдечносъдови и цереброваскуларни заболявания, проблеми с обмяната на веществата, захарен диабет и затлъстяване, а също така, оказва се, провокират развитието и на различни очни болести.

Офталмолози от клиниката “Мейо” в САЩ са доказали, че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите. Въпреки че това условие не е сериозен медицински проблем в хронични стадии то е предпоставка за значителни проблеми с очите в бъдеще.

Недостигът на сън поражда и глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота, твърдят американските учени.

Човек, който редовно не се наспива, може да развие исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с внезапно болезнено изгубване на зрението на едното око (най-често след събуждане).

Липсата на спокоен сън може да доведе и до папиледем – оток на зрителния нерв поради повишеното вътречерепно налягане, което постепенно влошава зрението.

Loading
дневен бюлетин

галерии