болести

Хламидиите: заболяване №1Хламидиите: заболяване №1

Често липсата на симптоми маскира болестта и затруднява поставянето на диагнозата

Хламидиите и по-точно хламидиозата е инфекциозно заболяване, което се предава по полов път. Според оценката на много специалисти днес това е най-разпространената болест в света. В поне 50% от случаите болестта се съчетава други полово предавани заболявания: гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и др.

Причинителите на тази инфекция са специфични микроорганизми – хламидии, като един вид от тях - Chlamydia trachomatis - е възбудителят на урогениталната хламидиоза при хората.

Специфичнита природа на хламидиозата произлиза от нейната полувирусна-полубактериална природа. Затова и поставянето на правилната диагноза и назначаването на ефективно лечение не е лесно.

Допълнителна трудност създава и фактът, че при повечето мъже и жени, болни от хламидиоза, няма изразени симптоми.

Chlamydia trachomatis живее само вътре в другите клетки и се предава чрез преки контакти на гениталиите – чрез спермата или вагиналните секрети.

Най-честият начин на заразяване с хламидии е вагиналният полов акт, но то е възможно и чрез спермата, вагиналните секрети на друг вече заразен човек, ако има контакт с лигавици. В повечето случаи заразяването с хламидии става още при първия полов контакт.

По оценката на лекарите хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания. Статистиката показва, че хламидии са налични при:
• всяка втора жена с хронично-възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера,
• 57% от жените, страдащи от безплоди,
• 87% от жените, които не са износили бременността си.

Инфектирането с хламидии най-често има инкубационен (скрит) период от седмица до месец.

Хламидиозата може да доведе до различна патология, като при жените най-често е засегната шийката на матката, после възниква възходяща инфекция, която постепенно обхваща матката, маточните тръби, яйчниците и коремната кухина.

Хламидиите са способни да проникнат в пикочния мехур и да доведат до цистит и цистоуретит.

Поради факта, че хламидиозата може да няма изявени симптоми, диагнозата се поставя след лабораторни тестове. Първичния съвет на специалистите е жените винаги да наблюдават бельото си за наличието на секрети и ако те са необичайно обилни, веднага да се потърси консултация със специалист.

Много често хламидии се установяват при жени, страдащи от безплодие. Особено ако се установи непроходимост на маточните тръби, веднага се търси целенасочено хламидиоза.

Жена, заразена с хламидиоза, която роди, може да предаде инфекцията на бебето – по време на самото раждане. Но това съвсем не значи, че подобна бременност трябва да се прекъсне - плацентата защитава плода от заразяване в утробата на майката. Важното е да се избегне риска от предаване на болестта при преминаването на бебето през родилните пътища.

В някои случаи, при наличие на хламидии, може се развиват не само цистит, но и пиелонефрит. Симптоми за това най-често са болки в корема, чести позиви за уриниране, съпроводено с остра болка, отпадналост, секрети от пикочните и половите органи, повишаване на температурата.

Хламидиозата може да доведе до опасни последствия за здравето. Затова, и при най-малките основателни притеснения, трябва незабавно да се потърси консултация специалист.

Важна особеност е, че и двамата партньори трябва да се изследват и при нужда да се лекуват едновременно.

Лечението от хламидии е комплексно, като включва антибиотици, противовирусна терапия, насочена към засилване на имунитета. При нужда се включва и местна терапия - физиологични...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии