9 месеца

Хламидии и бременностХламидии и бременност

Как хламидиалната инфекция влияе на плодовитостта и бременността

Инфекцията с хламидии е най-разпространената инфекция сред жените. Най-често тя протича безсимптомно и може да предизвика сериозни увреждания на женските репродуктивни органи, ако не се лекува.

Инфектирането с хламидии (Chlamydia trachomatis) принадлежи към болестите, предавани по полов път и засяга както жените, така и мъжете. Повечето от инфектираните нямат представа, че имат хламидии поради липсата на симптоми.

Именно поради тази причина специалистите препоръчват редовен скрийнинг на всички сексуално активни хора на възраст над 25 години. За съжаление в последно време все повече се увеличава и броят на засегнатите на възраст 15-20 години.

Как хламидиите повлияват плодовитостта

Обичайно инфекцията с хламидия обхваща горния и долния генитален тракт, пикочния канал и ануса. При дълга продължителност на инфекцията тя се разпространява към матката и маточните тръби и може да доведе до тежка увреда на репродуктивните органи.

Въпреки че инфекцията обичайно не предизвиква оплаквания, понякога може да се наблюдава изтичане на секрет от влагалището, придружен от умерен до силен сърбеж.

Ако инфекцията от хламидии не се лекува, се развива възпалителен процес, който обхваща влагалището, шийката на матката, настъпва тазова възпалителна болест. Тя може да стане причина за увреждане на матката и тръбите и да доведе до невъзможност за забременяване. Освен това причинява силна болка в областта на таза и ако не се открие навреме може да настъпи потенциално фатална ектопична бременност.

Хламидиалната инфекция у бременни жени

Цервикалната слуз заедно с хормоните на бременността оказват своето предпазващо въздействие по отношение разпространението на инфекцията от хламидии към матката и маточните тръби. Затова бременните са относително защитени спрямо нея. И все пак понякога възпалението достига плацентата и може да навреди на плода.

Въпреки че не е доказана със сигурност връзката между инфекцията с хламидии и честотата на спонтанните аборти, установено е, че у жените с хламидии спонтанните аборти през първия триместър са по-чести.

Защо е важно инфекцията по време на бременността да се лекува

Ако не се лекува инфекцията с хламидии може след раждането да предизвика възпаление на матката. Инфекцията се предава от майката на новороденото и може да доведе до конюнктивит и пневмония у бебето. Затова и диагностиката и лечението са от изключителна важност преди, по време и след края на бременността.

Възможности за лечение на хламидиите

Най-добре е инфекцията да се третира преди бременността, тъй като бременните не бива да приемат някои медикаменти, за да не застраши развитието на бебето.

Обикновено лекарите не предписват високи дози и в случай на тежка хламидиална инфекция по време на бременност ще е нужен по-продължителен прием, за да се елиминира микроогранизма.

Антибиотиците, които обичайно се предписват за лечение на хламидии включват:
- азитромицин,
- тетрациклини,
- хинолони,
- еритромицин.

От тях еритромицин и азитромицин се смятат за безопасни по време на бременност, а само еритромицинът се предписва на бебета.

Странични ефекти на антибиотиците за бъдещите майки

Употребата на антибиотици може да доведе до някои странични ефекти, които обикновено са леко изразени и отминават с времето. Примери за такива ефекти са гаденето, повръщането и болките в корема. При някои жени се наблюдава и диария, която обичайно...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии