болести

Грип и настинки: 5 развенчани митаГрип и настинки: 5 развенчани мита

Толкова много писания невинаги значат достатъчно и правилни знания

... мерки за предпазване – например редовно и добре да си мием ръцете, да проветряваме помещенията и да не стоим на едно място с хора, проявяващи признаци на грип или настинка.

По-младите и здрави хора не се нуждаят от противогрипни ваксини

По-младите хора, които като цяло се чувстват по-здрави, често не вярват, че имат нужда от ваксина. И смятат, че тя е за децата и по-възрастните. Експертите развенчават и този мит. Грипът е най-разпространеният вирус през зимата. Затова и рискът да се разболеем от него, с непредсказуеми последици, е най-голям.

Дори леките случаи на грип могат да създадат опасност за околните, дори ние самите да прекараме болестта на крак. Вирусите, причиняващи и грипа и настинките, много лесно се предават по въздушен път. Затова и първата мярка при обявяване на епидемия е да се затворят училищата и детските градини, т.е. местата, на които се събират много хора.

Разпространението на свинския грип през 2009 г. доказа, че по-младите са също така податливи към грипа. Всъщност вирусът H1N1 засегна основно по-младите, а не по-възрастните хора. Това е логично – у по-възрастните имунната система е използвала своята „памет” и антителата, налични в нея, за да се справи с новия вариант на грипен вирус.

Витамините и хранителните добавки могат да се справят с грипа и настинката

Формулирано по този начин, и това твърдение е невярно. Витамин С и ехинацея – най-популярните сред алтернативните средства – не могат сами да се справят с вирусите. Тяхното действие е опосредствено – те подсилват имунитета, а не се борят с вируси. Вирусните заболявания могат да се лекуват единствено с антивирусни лекарства, които обаче са най-ефективни само ако приемът им е започнал веднага след първите симптоми на грип или настинка.

Има редица изследвания, които потвърждават ролята ехинацеята, витамин С, витамин D, хрома и т.н. върху имунитета. Но напълно нормално не може да има данни за това, че те лекуват вирусно заболяване.

За да се отървем от грипа, трябва да пием антибиотици

Такова схващане е напълно безпочвено от медицинска гледна точка и издава пълно невежество. Тъй като и настинката и грипът се причиняват от вируси (а не от бактерии!), антибиотиците няма да имат никакъв ефект при тях. Друг е въпросът, че ако се стигне до някакви усложнения с бактериален причинител, тогава антибиотиците може да имат място в лечението, но само предписани и приемани според предписанията на лекар.

За да не стига до там, още при първите симптоми на грип или настинка, трябва да потърсим личния си лекар и ако той прецени да започнем приема на антивирусни лекарства, при това възможно най-скоро. Това е особено важно за хората, при които настинките и грипът често са последвани от усложнения.

Ако сме се ваксинирали миналата година, няма нужда да го правим и сега

Грипният вирус се променя от година на година. Съответно същото се отнася и за ваксината. Затова специалистите препоръчват да се ваксинираме срещу грип преди началото на всеки сезон.

Специално за тази година положението е по-различно, защото основните щамове, очаквани за този сезон, повтарят тези от миналия. Но все пак експертите препоръчват повторна ваксинация, защото няма гаранция, че ваксината, която сме си направили преди 1 година ни предпазва достатъчно добре.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии