хигиена и превенция

Да се предпазим от настинка и грип по естествен начинДа се предпазим от настинка и грип по естествен начин

Ако помогнем добре на имунната си система, този сезон може и да не се разболеем

Времето става все по-студено, а това значи, че горещите супи, топлите шалове и шапки са задължителни с наближаването на сезона на настинките и грипа. Повечето хора поне веднъж годишно „успяват” да се разболеят в студеното време, но нека тази зима не чакаме това да се случи, а да се погрижим за себе си. Промяната в някои навици ще ни помогне да подобрим своя имунитет, а, ако все пак не успеем да избегнем настинката или грипа, най-вероятно изброените по-долу съвети ще съкратят продължителността на боледуването ни:

Витамин D

Скорошно изследване е установило, че децата, които приемат витамин D по време на сезона на настинките и грипа, се разболяват два пъти по-рядко. За възрастните приемането на витамин D като хранителна добавка също е препоръчително. Или пък още по-добре да включим повече продукти като мляко, сок и соя в диетата си през зимата. Гъбите също са отличен източник на витамин D.

Ако преценим, че се нуждаем от повече витамин D, можем да си го набавяме и чрез добавки, стига общата доза (т.е. от добавката и от храната) да не надвишава 2000 IU на ден. Витамин D е мастноразтворим витамин, т.е. не може просто да премине през тялото ни, ако приемаме твърде много. Всъщност, ако надхвърлим 2000 IU, може да се проявят токсични ефекти. Децата в изследването приемали по 1200 IU от витамина, затова, ако се придържаме към това количество, ще успеем да се предпазим от грипа и настинките без да се излагаме на други рискове.

Миенето на ръцете

Една от най-лесните стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от зимното разболяване, е да мием старателно и често ръцете си. Добре е и да не пипаме твърде много лицето си и със сигурност да не слагаме ръцете в устата си.

Когато върлува грип или настинка, хората кашлят и кихат в ръцете си, а след това пипат различни неща като пари и дръжки на врати. В крайна сметка вирусите стигат и до нас по този начин. Не е нужно натрапчиво да се пазим да не докосваме потенциалните преносители и да си чистим ръцете с мокри кърпички и гелове, но честото миене на ръцете може наистина да ни помогне да държим микробите извън организма си.

Като стана дума за кашлянето и кихането, е добре да се уверим, че самите ние не разпространяваме вируси и да се научим да кашляме „като вампир”. Вместо да кашляме в ръката си, по-безопасно е да го правим в ръкава на дрехата.

Упражнения за подсилване на имунитета

Когато тялото ни е в добра форма, е по-добре подготвено да се пребори с нахалните микроби. Изследванията сочат, че редовните упражнения помагат за заздравяването на имунитета. Ключът е в баланса. Твърде голямото физическо натоварване всъщност вреди на имунитета, но все пак не е полезно и да не правим никакви упражнения. Ако тичаме или вървим бързо по 20-30 минути пет дни в седмицата, това е напълно достатъчно за подобряването на работата на имунната ни система.

Упражненията не само ни помагат да се предпазим от грипа и настинките, но облекчават и стреса. А стресът ни прави по-уязвими през студения сезон, което отново води до разболяване.

Доброто хидратиране

Чували сме го и преди: трябва да пием достатъчно течности (не задължително и само вода), за да не се разболяваме. За допълнителен ефект е добре да добавим и плодове и зеленчуци към ежедневната си диета. Антиоксидантите и водата помагат на тялото ни да отблъсне грипа или настинката. Единственото условие е да избягваме соковете със захар...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии