билки

БГ
LAT

Ехинацея

Echinacea AngustifoliaЕхинацея
Описание:
Ехинацеята е известна и се цени най-вече заради мощното й имуностимулиращо и силно изразено противовъзпалително действие. Изследвания са доказали, че тя е способна да противодейства на повече от 200 различни вируси. Има способност да мобилизира имунитета за борба с инфекциозни и вирусни заболявания.

Химичен състав:
Корените на пурпурната ехинацея съдържат флавоноиди, полизахариди, фитостероли, етерично масло, фенолни съединения (карвакрол) и др.

Действие:
Ехинацеята потиска растежа на стафилококи, стрептококи, вирусите на грипа и херпеса. Затова тя се използва с профилактична цел при първи признаци на простуда и по време на грипна епидемия.
Установена е ефективността на препаратите, съдържащи ехинацея при възпалителни заболявания (артрит, ревматизъм, простатит, гинекологически заболявания и др.).
Проявява бактерицидни, фунгицидни и противовирусни свойства (т.е. ефективна е срещу вируси, бактерии и гъбички), притежава и някои кортизоноподобни свойства (повишава адаптационните способности на организма).

Приложение:
• Корените от ехинацея влияят благоприятно върху имунната система и се използват в диетичните режими в комплексните програми при:
- чести възпаления на ушите, гърлото;
- остри и хронични бронхити;
- предпазване от грип и простуди;
- кашлица и главоболие.
• Ехинацеята е много ценена при трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства
• хронични хепатити,
• хронични бронхити,
• хронични пиелонефрити,
• синузити и
• много други вирусни заболявания (например рецидивираща херпесна инфекция).
Доказано е, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с над 50%, а по време на заболяване намалява до два пъти продължителността му.
Според данните, при едновременното използване на ехинацея и витамин С, комбинацията намалява риска от хрема с повече от 80%. Комплексът биологично активни вещества оказва противомикробно, противовъзпалително и имуномодулиращо действие.
Ехинацеята засилва фагоцитозата, движението на левкоцити към огнището на възпалението, активира Т-лимфоцитите, стимулира комплементарно-пропердиновата активност и така води до снижаване проницаемостта на съединителната тъкан (т.е. възпрепятства проникването на микроорганизмите).
Тъй като ехинацеята е мощен природен антибиотик, при използването й е целесъобразно поддръжането на организма с еу- и пробиотици.
Имуномодулиращото й действие позволява използването й в онкопатологията и при СПИН.

Начин на употреба:
1 супена лъжица от билката се кисне 10 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл.

Настоящата информация за Ехинацея е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии