красота

Каква е безопасната височина на токчетата



Каква е безопасната височина на токчетата

Балансът между здравословно и красиво все не може да се намери

Ние, жените обичаме високи токчета. Или поне повечето от нас. И въпреки че често страдаме от стремежа си на всяка цена да изглеждаме перфектно, добре е да помислим и за здравето си. Защото твърде високите токчета са вредни за костите на краката, водят до бърза преумора, отпадналост, разширени вени. А при продължителна всекидневна употреба на обувки с високи токчета, може да се стигне до трайно увреждане на костната структура на долната част на краката и на стъпалата.

Но какво точно е прекалена височина на токчетата?! Доскоро, според повечето специалисти за граница между допустимото и вредното се сочеха 5 см. Според ново изследване на американски хирурзи-ортопеди обаче оптималната височина на женските токчета не бива да е повече от 2,5 см.

Специалистите нееднократно са предупреждавали за сериозните вреди на здравето, които могат да нанесат високите токчета. Същото всъщност се отнася и за пълния отказ от тях.

Тъй като напоследък стават все по-модерни женските обувки в стил балет, т.е. без всякакъв ток, важно е да се отбележи, че сред жените, които са техни любителки, проблемите не са по-малко и на тях често им се налага също да търсят консултация с ортопед заради болки в краката.

Проблемът в този случай е в това, че обувката без ток е неустойчива и нестабилна и увеличава напрежението върху крака. Това води до проблеми като растяжения в сухожилията, болки в краката и палците.

Малкото токче от около 2,5 см според специалистите е идеалния вариант, защото балансира между здравето и красотата.

И все пак идеална височина на женските токчета едва ли някога ще бъде фиксирана. В крайна сметка човешкото стъпало изобщо не е било приспособено за обувка. Затова и е най-добре всяка жена да се довери на собственото си усещане за комфорт и без да злоупотребява със здравето си, все пак да намери баланса между него и желанието да изглежда красива.

При умора в краката заради високите токчета:

• Седнете и вдигнете краката си поне на нивото на кръста. Така кръвообръщението в тях ще се подобри и отичането и болката ще отшумят.

• Вземете вана със сол. Това ще разшири кръвоносните съдове, съответно и кръвообращението.

• От полза са и кремовете с ментол. Те охлаждат и освежават.

Loading
дневен бюлетин

галерии