болести

Защо отичат кракатаЗащо отичат краката

Отичането на краката е сигнал, че нещо не е наред. Да разберем какво!

Отоците по краката често са резултат от варикозно разширение на вените. Но те не са рядкост и по време на бременност. Причините за тези отоци при бременните могат да бъдат различни, но основната е именно варикозата.

Отоците при наличие на разширени вени имат характерна особеност – те се развиват постепенно. Болните отделят малко внимание на този симптом и често го смятат за признак на някакво друго заболяване.

Първоначално краката отичат слабо. Тъй като този процес е пряко свързан с вертикалното положение, отоците са най-силни вечер. След почивка или сън те изчезват и се появяват отново през втората половина от деня.

Прогресирането на болестта провокира и засилването на отоците по краката. Те стават забележими, често са съпроводени с пигментация или рани. При варикоза отоците не са симетрични и като правило са разположени само върху единия крак.

Защо отичат краката при варикоза

Варикозата представлява нарушение в оттичането на кръвта. Първоначално в големите вени, а по-късно и в малките, се повишава налягането. По този начин то става по-високо в сравнение с налягането в междуклетъчното пространство. Развива се тенденцията за изцеждане на течност от кръвоносните съдове към тъканите.

Отоците по краката могат да са признак и за наличието на други заболявания. Причината за оток по единия от краката често може да бъде и остра тромбоза на дълбоките вени, а върху двата – тромбоза или силна сърдечна недостатъчност.

Особеност на отоците при сърдечна недостатъчност е силната зависимост на отока от положението на тялото. При постоянно движение краката отичат симетрично предимно в областта на глезените. При лежащите болни отоците се образуват в областта на кръста.

Отоците при тромбофлебит задължително са съпроводени с възпаление – зачервяване, температура, болка във вените. Подобни отоци макар и рядко възникват и при нарушения в оттока на лимфната течност по съдовете.

Лекарствата невинаги помагат при наличие на отоци, като не се препоръчва употребата на диуретични средства.

Отоците винаги са сигнал за някакво заболяване - затова консултацията с кардиолог или друг специалист е задължително.

Loading
дневен бюлетин

галерии