красота

Да поддържаме косата си здрава и красива без химияДа поддържаме косата си здрава и красива без химия

Някои храни и лесни всекидневни мерки помагат за здравето и добрия вид на косата

Косопадът и лошото състояние на косата са следствие от много различни фактори и, ако дължащите се на гените няма как да бъдат избегнати, то подбирането на храните и някои промени в начина на живот могат да помогнат да се справим с проблема и да се погрижим за здравето на косата си.

Балансираната диета с протеини, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти е важна за здравата коса. Някои от другите причини за увредата на косата могат бъдат минимизирани с предприемането на определени мерки.

Някои лекарства, прекомерният стрес, излагането на слънце, дъждовната вода, замърсяването и прахът правят косата провиснала, суха и накъсана. Това пречи на растежа й и води до косопад. Продуктите за коса като гелове и спрейове също нерядко я увреждат - защото съдържат химикали, които изсушават косъма. Къдренето и боядисването, както и смяната на шампоана и балсама често също имат негативен ефект.

Храни за здрава коса

• Някои храни, богати на определени витамини и минерали, допринасят за здравето на косата и намаляват последиците от увреждането й.

• Витамин А в морковите има значение за подхранването на скалпа и поддържането на блясъка, здравината и влажността на косата.

• Тънката суха коса, косопадът или обезцветяването може да се в резултат на дефицит на желязо. Този минерал можем да си набавяме с храни като сушените сини сливи, червеното цвекло, зелените зеленчуци.

• Зеленият грах, въпреки че не съдържа особено много антиоксиданти или специфични витамини и микроелементи в големи количества, съдържа балансирано количество минерали като желязо и цинк плюс витамини от група В.

• Богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци неутрализират свободните радикали в организма и предпазват клетките от увреда. Витамин С подпомага колагена, който е особено важен за фоликулите на косата и скалпа.

• Здравата кожа и коса са свързани също с хранителни вещества като омега-3 мастните киселини. Тези мазнини, заедно с цинк и желязо, можем да си набавим от овесените ядки.

• Калцият, протеините, цинкът и мастните киселини са задължителни за поддържането на здрава коса. Калцият и протеините се намират в нискомаслените млечни продукти, които съдържат два висококачествени протеина – казеин и суроватка. Омега-3 мастни киселини и цинк можем да си набавим от орехите. Тези ядки съдържат и повече омега-6 мазнини от всички други храни, както и желязо, протеини и витамини от група В: В1, В6 и В9.

• Консумацията на яйца помага за доброто здраве на косата, защото те са богати на желязо, цинк, протеини, омега-6 мастни киселини, витамини В9 и В12.

• Скаридите също подхранват косата и предпазват от косопад. Те съдържат желязо, цинк и витамин В12.

• Пълнозърнестите продукти като например (кафявия) ориз съдържат много фибри и и други хранителни вещества, които не се губят при обработването на храната.

• Не на последно място: Достатъчното количество вода е задължително за поддържането на скалпа.

Други натурални начини за поддържане на здравата коса

Някои стъпки в ежедневната грижа могат да ни предпазят от косопад и водят до заздравяване на косъма.

- Важно е да намерим начини да ограничим стреса.
- Да използваме възможно най-малко гелове, спрейове и стайлинг продукти.
- Да сменяме шампоана и балсама си най-малко на 6 месеца.
- Да използваме балсам и да мием косата си достатъчно, но не прекалено често. Правилната защита от слънцето...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии