хигиена и превенция

Витамини за здрава и гъста косаВитамини за здрава и гъста коса

Някои витамини са задължителни за силния и здрав косъм и против косопад

Не само мъжете оплешивяват. Половината от жените губят част от косата си още преди да навършат 50-годишна възраст, сочи статистиката. При други проблемът е в липсата на еластичност и плътност на косата. Експертите от клиниката Майо се съмняват, че витамините могат да възстановят загубената коса, но все пак могат да подобрят цялостното състояние на тялото и да придадат блясък на косата, която имаме.

Косопадът

В следствие на стреса, нездравословния начин на живот и слабата храна при някои жени косата се накъсва и губи блясъка си. Освен това косата на всеки човек расте по-тънка с годините. Както и мъжете, жените също страдат от косопад или частична загуба на косата, въпреки че при тях това не е толкова очевидно и се отразява повече на цялостната гъстота, а не на линията на косата.

Витамините

Медицинският център към университета в Мериленд препоръчва витамините А и С, както и В-комплекс за възстановяване на косата. Витамин А допринася за растежа и здравето на много телесни тъкани, включително кожата, което значи, че се отразява и на косата. Другите витамини се борят с факторите, които причиняват косопада. Витамините от В-комплекс подпомагат правилното функциониране на нервната система и облекчаването на стреса. Витамин С е антиоксидант, който играе важна роля в елиминирането на свободните радикали, отпадъчните продукти от метаболитния процес.

Хранителни източници

Витамин А можем да си набавяме от яйцата, млечните продукти и някои зеленчуци. Източници на витамин В-комплекс са пълнозърнестите храни, бобовите култури, зелените зеленчуци, бананите, авокадото, свинското месо и мазната риба. Витамин С е широко разпространен в много цитрусови плодове, както и в сладките картофи, зелените салати и чушките. Ако сме решили да взимаме хранителни добавки с витамини за подхранването на косата си, е добре преди това да се консултираме с лекаря си.

Други начини за третиране на проблема

За да заздравим косата си е добре да направим и известни промени в начина си на живот. Ежедневните упражнения могат да ни помогнат да облекчим психическия стрес, а изхвърлянето на вредните преработени храни от диетата ни облекчава и стреса над тялото. Тези стъпки ще допринесат да възвърнем жизнеността на изтощената коса без блясък. За жените със сериозни проблеми с косопада клиниката Майо препоръчва миноксидил - лекарство, което може да се втрие в скалпа, за да провокира растежа на коса. И все пак частичното оплешивяване при жените е нелечимо.

Loading
дневен бюлетин

галерии