красота

Да преборим косопада с протеиниДа преборим косопада с протеини

Хранителни добавки за здравето на косата

... фактори, които могат да са причина за косопада.

В допълнение към протеините в диетата ни трябва да присъстват и въглехидрати, витамини и минерали - за правилното функциониране на всички клетки в тялото, в това число и на фоликулите. Има определени ензими, които също са необходими за растежа и здравето на косата. В много случаи се оказва, че косопадът се появява точно поради липсата на тези ензими. Преди да започнете да приемате каквито и да е хранителни добавки за коса, трябва да се консултирате със специалист. Освен цистеинът и метионинът, за здрава и силна коса са необходими още валин, левцин и изолевцин.

Можете да намерите и натурални протеинови добавки за коса, които се считат за по-добри от останалите. Спирулината е една от тях. Това е синьо-зелено водорасло, което се счита за завършен източник на протеини и желязо. Тази добавка е достъпна под формата на прах и таблетки и няма странични ефекти. В сравнение с яйцата, месото и соята, в спирулината се съдържат повече протеини. Някои от другите супер храни, които съдържат всички аминокиселини и протеини за здрава коса са ечемикът, хлорелата и пшеничните стръкове. Такива хранителни добавки също може да се намерят по магазините.

Подобно на тях, лесно достъпни са и хранителните добавки с яйчен протеин. В него се съдържат по-малки количества въглехидрати и мазнини. Яйчните белтъци се считат за богат източник на биотин (витамин Н). Той стимулира растежа на косата и предпазва от косопад. Ако едновременно приемаме протеинови добавки и такива с яйчен белтък, растежът на косата може да се стимулира значително. Това е причината при хора, страдащи от дефицит на биотин, да няма видими резултати от употребата на протеинови добавки за коса.

Соевите протеини също се смятат за полезни за стимулиране на растежа на косата, тъй като в тях не се съдържат много мазнини. Могат да се консумират и успоредно с обичайните протеинови добавки за коса за постигането на по-бърз растеж. И все пак, когато приемаме хранителни добавки с протеини, не трябва да очакваме моментален резултат - на аминокиселините им е необходимо време, за да се натрупат и да се усети ефекта им върху косата.

Някои хора увеличават дозата протеинови добавки, когато не получат бързо желания резултат. Това обаче може да доведе до различни заболявания и състояния като например увреждане на бъбреците. В някои случаи е възможно добавките да не действат и заради различни проблеми в стомаха и червата – например при колит или заболяване на червата тялото може да не усвоява правилно протеините.
  • 1
  • 2
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии