болести

Инсултът: симптоми и рискови факториИнсултът: симптоми и рискови фактори

При мозъчен удар времето е от особено голямо значение

Инсултът (или както мнозина го наричат разговорно – мозъчен удар) се случва, когато един кръвоносен съд, доставящ кислород и хранителни вещества до мозъка се блокира от съсирек (исхемичен инсулт) или се разкъса (хеморагичен инсулт). Когато това стане, част от мозъка спира да получава необходимия кислород и тъканта в тази зона започва да умира.

Преходните исхемични атаки се състоят от симптоми, подобни на тези при удара, които отшумяват малко след като са започнали и не водят до дълготрайно увреждане. Дори и симптомите да изчезнат напълно обаче, особено важно е да се консултираме с лекар, за да прецени той какъв е риска ни от удар в бъдеще време.

Предупредителни знаци на инсулта

- Внезапна вкочаненост или слабост в лицето, ръката или крака, особено ако е само от едната страна на тялото.
- Внезапно объркване, проблем с говоренето или разбирането на другите.
- Внезапно затруднение на зрението с едното или и двете очи.
- Внезапна замаяност, загуба на координация или баланс и проблем с вървенето.
- Внезапно тежко главоболие без видима причина.

Какво да направим, ако преценим, че получаваме инсулт

Ако изпитаме който и да е от симптомите по-горе, веднага трябва да се обадим на бърза помощ и да отидем в болница възможно най-скоро. Не бива да се изчаква дали симптомите ще се задълбочат или ще изчезнат. Колкото по-скоро стигнем в болницата, толкова по-голям е шансът за положителен изход от ситуацията.

Рискови фактори за инсулт

Рисковите фактори се натрупват, затова, ако успеем да ограничим дори един от тях, това ще понижи цялостния риск от мозъчен инсулт.

- Възраст: Шансът за удар приблизително се удвоява на всяко десетилетие след като навършим 55 години. Освен това статистиката показва рязко увеличаване на случаите на инсулт при жените между 40 и 55 години, кое предполагаемо се свързва с метаболитни рискови фактори като напълняване в областта на корема и диабет.
- Фамилна история: Ако родител, дядо, баба, брат или сестра е претърпял удар, и ние сме изложени на повишен риск от такъв.
- Предишен инсулт или преходна исхемична атака.
- Високо кръвно налягане: Хипертонията е основна причина за мозъчен удар, а същевременно и най-важният контролируем рисков фактор.
- Сърдечно заболяване: Сърдечните заболявания, включително артериални и коронарни, сърдечна недостатъчност и атриална фибрилация (нарушаване на сърдечния ритъм) могат да доведат до по-висок риск от инсулт.
- Тютюнопушене: Пушенето на цигари само по себе си е значителен рисков фактор за удар. Когато се комбинира с прием на орални контрацептиви пък, рискът се повишава драстично.
- Лош хранителен режим: Диетите с висока консумация на наситени мазнини, трансмазнини, холестерол и натрий увеличават риска от инсулт. В сравнение с тях диетите с повишена консумация на плодове и зеленчуци могат да понижат риска.
- Също така: Диабетът, злоупотребата с алкохол или наркотици, високият холестерол, затлъстяването, липсата на физическа активност или анемията увеличават риска от мозъчен удар.

Рискови фактори, особено важни за жените под 55

- Мигрена: Жените, които страдат от мигрена с визуални нарушения са с 10 пъти по-висок риск от удар.
- Орални контрацептиви: Жените, които приемат орални контрацептиви, дори и с минимално количество естроген в тях, е 2 пъти по-вероятно да получат инсулт.
- Други рискови фактори: Автоимунните заболявания, включително диабет тип 1 и лупус, проблемите с кръвосъсирването, напълняването в областта на корема, неколкократните аборти и бременността също са рискови фактори за инсулт.

Loading
дневен бюлетин

галерии