спорт

Сокът от цвекло повишава издръжливостта



Сокът от цвекло повишава издръжливостта

Той е идеалната напитка преди тренировка

Прясноизцеденият сок от цвекло повишава издръжливостта на тялото, което го прави незаменим източник на енергия преди всяка тренировка, твърдят учени от Университета в Екзитър, Великобритания.

Заключенията на изследователите са, че сокът от цвекло оказва положителен ефект дори върху представянето на професионалните спортисти. Тези резултати представляват продължение на предишни изследвания, когато е било установено, че червеният фреш вероятно носи ползи на физическото представяне, но ве били събрани достатъчно доказателства за това.

Цвеклото е съставено почти изцяло от вода – тя е 88%, 1,2% са белтъчините, 9,3% са въглехидратите, а останалото съдържание се допълва от минерали - калций, калий, желязо, сяра, йод, фосфор, още витамин С в малки дози и витамини от групата В.

Когато тези полезни вещества се консумират под формата на напитка, те спомагат за понижаване на налягането в кръвоносните съдове и засилват кръвообращението. Мускулните тъкани също подобряват своето действие, благодарение на сокът от цвекло – той намалява количеството кислород, което по правило е необходимо за нормалното им функциониране.

За да потвърдят тези факти, учените провели експеримент с участието на професионални спортисти. При тези от тях, които изпивали по половин литър сок от цвекло ежедневно, било отчетено повишение на издръжливостта и увеличение на мускулната тъкан.

В същото време, цвеклото е полезно и за сърцето, допълват изследователите, цитирани от Би Би Си, защото в рамките само на половин час то е в състояние на понижи кръвното налягане до нормалните му стойности.

Loading
дневен бюлетин

галерии