спорт

Добро настроение – само след изтощителна тренировка



Добро настроение – само след изтощителна тренировка

Нивото на физическо натоварване е от значение за положителния ефект върху психиката

За да окаже положителен ефект върху настроението ни, тренировката трябва да е натоварваща и дори изтощителна, твърдят изследователи.

Според резултатите, изведени от тях след редица проучвания, мускулната треска, появила се след физическо натоварване, е една от гаранциите, че спортът, който сме практикували, ще се отблагодари подобаващо на самочувствието и доброто ни настроение. В същото време, умереното физическо натоварване спомага за раздвижването на тялото, но не оказва почти никакъв ефект по отношение на психическото ни състояние.

Като пример за своите заключения специалистите посочват резултатите от експеримент, в който участвали 11 доброволци. Всики те били подложени на две тренировки, всяка една от които с продължителност от 20 минути. Разликата се криела в това, че едната била със сравнително ниско ниво на натоварване, а другата – особено интензивна.

След първото 20-минутно занимание, което било с умерен темп, при доброволците не били засечени промени в тяхното настроение. Интензивната тренировка със същата продължителност обаче, освен мускулна болка и зачестено дишане, донесла на участниците и добро настроение и удовлетвореност от постигнатото. Те били видимо по-щастливи и доволни от себе си.

„Дрогата на тичащия” е наименованието на феномена, с който учените се опитват да обяснят въпросното състояние, предизвикано от усилените физически занимания. Той се свързва с повишеното количество отделен в тялото ендорфин, играещ основна роля за психическото състояние на човек.

Loading
дневен бюлетин

галерии