спорт

5 фитнес правила, които трябва да нарушите



5 фитнес правила, които трябва да нарушите

Не всички тренировки включват правилните упражнения

И вие ли сте от дамите, които спазват всички „най-ефективни” фитнес правила, но в крайна сметка остават разочаровани от незадоволителните резултати? Може би е дошло времето да нарушите тези принципи и да опитате малко по-различен подход.

Фитнес правило №1: Кардиото е най-добрата тренировка

Какво са ви казали: Ако тренирате, за да отслабнете, кардиото е най-подходящият метод да постигнете целта си.

Защо трябва да го нарушите: Кардиото е чудесен начин да изгаряте калории (особено, ако тренировката е наистина интензивна). Единственият проблем е, че тялото привиква към този тип натоварване и с времето започвате да изгаряте по-малко калории, отколкото в началото. И, ако прекарвате цялото си време в тичане или каране на колело и пропускате упражненията с тежести, повтарящите се действия могат да предизвикат стрес и напрежение върху отслабващите мускули.

Какво да опитате: Вдигане на тежести. Според изследванията този тип упражнения могат да ви помогнат да изгорите също толкова калории, колкото една интензивна тренировка на велоаргометъра. Освен това експертите са на мнение, че изграждането на мускули ускорява метаболизма. Затова смесете кардиото с упражнения за сила и ще започнете да горите повече калории по-бързо.

Фитнес правило №2: Не спирайте между отделните серии

Какво са ви казали: Не трябва да си почивате между отделните серии кардио или упражнения за сила, защото това ще намали количеството изгорени калории.

Защо трябва да го нарушите: Наистина не е желателно да чакате твърде много между сериите, ако искате да видите резултати, но все пак е важно да дадете на мускулите си малко време за възстановяване. Така ще се предпазите от травми, ще поддържате добра форма и ще можете да дадете всичко от себе си по време на следващата серия.

Какво да опитате: Вместо постоянно да бързате да правите едно упражнение след друго, направете една серия упражнения за определена мускулна група, втора да противоположната мускулна група и след това си починете една минута. Другият вариант е да направите две последователни серии за една и съща мускулна група, но с различни упражнения. Можете да комбинирате например 10 лицеви опори и 10 кофички за трицепс.

Фитнес правило №3: Всяка тренировка е по-добра от никаква тренировка

Какво са ви казали: Стига да извършвате някаква физическа активност, ще се предпазите от сърдечни заболявания и десетки други състояния като артрит и рак и едновременно с това ще горите калории.

Защо трябва да го нарушите: Всякакво движение е по-добро от никакво, но не всички физически упражнения осигуряват нивото на натоварване, необходимо за постигането на оптимални здравословни ползи. Чистенето с прахосмукачката не е аеробно упражнение като тичането и метенето на двора не натоварва същите мускулни групи като карането на колело.

Какво да опитате: Не очаквайте резултати, ако „тренирате” вършейки домашни задачи. По-добре редувайте дните, когато извършвате дейности с ниско физическо натоварване (като плевенето на градината или почистването на къщата) и когато правите тренировка с по-висока интензивност (като тичане или бързо ходене). Смесвайки тези дейности и включвайки в дневната рутина упражнения, натоварващи сърцето, наистина ще понижите риска от сърдечни заболявания и ще подобрите здравето и външността си.

Фитнес правило №4: Правете коремни преси, за да стегнете корема

Какво са ви казали: Ако правите достатъчно коремни преси, ще направите релефни коремни мускули.

Защо трябва да го нарушите: Ако не включите кардио...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии