храни и напитки

Вписва ли се месото в здравословното храненеВписва ли се месото в здравословното хранене

Ако следваме няколко правила за ограничаване на мазнините, месото може да е вкусна и полезна част от диетата ни

Месото е ценен източник на протеини и други важни хранителни вещества, но също така е богато и на нездравословни мазнини и холестерол. За съжаление, колкото по-мазно е едно месо, толкова по-вкусно е – нещо, което известните готвачи знаят, и затова в своите рецепти често използват именно по-мазните части от месото.

Но преди да тръгнем по техните стъпки, трябва да имаме едно наум: само с няколко лесни трика можем да имаме и двете – и вкусно и полезно за здравето ни месо в едно ястие. Ето как да приготвяме месото така, че да ограничим мазнините.

Как да избираме месо

• Да търсим крехки парчета: Някои парчета месо са с по-малко мазнини. При телешкото месо това са плешката и филето. Крехкото свинско или агнешко се намира във филето, карето и бутовете. Най-крехкото пилешко месо е бялото месо от гърдите (но без кожата!).

• Да проверяваме процентите: Когато купуваме готова кайма, трябва да проверяваме върху опаковката къде има най-висок процент крехко месо – 90% или повече.

• Да внимаваме с пилешката кайма: Тя може да съдържа толкова мазнини, колкото телешката и свинската, или дори повече - защото в нея често се слага тъмно месо и кожи. За да направим най-здравословния избор, е добре да си изберем и смелим крехкото месо на място или да потърсим специална кайма с обозначено на етикета ниско съдържание на мазнини.

• Да избираме внимателно: Когато купуваме телешко или свинско месо, е по-добре да избираме това, в което има по-малко мазнини. Ако не можем да устоим да си вземем от по-мазното, нека поне го готвим само за по-специални случаи.

Как да приготвяме месото

• Да премахваме мазнините: Добре е да изрязваме всички видими мазни части от месото, което включва и кожата на пилешкото. Когато печем пиле или пуйка, няма проблем да оставим кожата по време на готвенето, но преди поднасяне, трябва да я премахнем, заедно с мазнините под нея. За свинското и телешкото месо важи същото – след готвене и преди сервиране, трябва да се изчисти от видимите останали мазнини.

• Да използваме маринати: Те омекотяват месото и задържат в него влагата по време на готвенето. Могат да подчертаят и вкуса, който иначе доста се губи, след като изрежем мазнините. Важно е маринатите да не са много мазни сами по себе си – най-добре е да изберем микс от подправки и билки с вино, соев сос и сок от лимон.

• Да използваме правилния начин за готвене: Методите за приготвяне, при които се ограничават мазнините, са печенето и сотирането. Термичната обработка стопява повечето мазнини в месото, затова, когато готвим месо в печката, е важно да го поставим върху скара с подложка, върху която да се изтича мазнината.

• Да обираме мазнините: Друга идея е да приготвяме супите, в които смятаме да добавим месо, един ден предварително, след което да ги охлаждаме в хладилника. Когато ястието изстине, мазнините се втвърдяват и изплуват на повърхността и лесно можем да ги оберем и извадим.

• Да изцедим мазнините: След като сме сготвили кайма или накълцано месо, можем да изцедим мазнината от тигана и да изплакнем останалото с топла вода. След това месото може дори да се подсуши с хартия - за да отнемем останалите мазнини и вода.

• Да внимаваме с размера на порциите: Намаляването на размера на порцията намалява и приема на мазнини и холестерол. Оптималното количество месо за една порция е 85 грама. Това е приблизително размерът на тесте карти. Това...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии