храни и напитки

Сок от грозде или червено вино: кое е по-полезноСок от грозде или червено вино: кое е по-полезно

Антиоксидантите в гроздето са най-вече в ципата, семената и дръжките

Кое е по-полезно: сокът от грозде или червеното вино? Отговорът: не е нужно да се избира само едно от двете. Защото, според повечето изследвания и гроздовият сок и червеното вино имат еднакви ползи за здравето – особено за сърцето. Сред тях са:

- Понижаване на риска от съсиреци (тромби) в кръвта.
- Понижаване на „лошия” LDL холестерол.
- Предпазване от увреди на кръвоносните съдове в сърцето.
- Поддържане на нормално кръвно налягане.

Гроздето е богато на антиоксиданти, най-вече ресвератрол и флавоноиди. Те са в най-големи количества в ципите на зърната, дръжките, листата и семената и доста по-малко в месестата част.

Количеството антиоксиданти в гроздето зависи от много фактори, включително сорта, къде е расло и как е било обработвано. Тъмночервеното и лилавото грозде са по-богати на антиоксиданти в сравнение с бялото. По същия начин нивото на антиоксидантите (вкл. ресвератрола) във виното варира, като най-големи, логично, са количествата в червеното вино.

Освен сокът от грозде, други продукти от същия плод като безалкохолното вино и екстрактът от грозде, използван най-вече в хранителните добавки също са полезни за здравето.

Особено препоръчително е да ядем гроздето и като плод, а не само да пием гроздов сок или червено вино. Някои изследвания предполагат, че целите гроздови зърна осигуряват същото количество антиоксиданти като в гроздовия сок и виното, но от друга страна набавят на организма и диетични фибри.

Loading
дневен бюлетин

галерии