храни и напитки

Ползите за здравето от червеното виноПолзите за здравето от червеното вино

От значение ли е какъв алкохол консумираме или са по-важни количеството и начинът, по който пием

Умерената редовна консумация на червено вино е полезна не само заради съставките в ароматната напитка, но най-вече заради начинът на живот, който води човек покрай виното.

Много хора знаят, че червеното вино е полезна за здравето напитка, защото съдържа полифеноли. Но все повече експерти вярват, че стилът на живот и начинът, по който пием, са по-важни от това какъв алкохол консумираме.

През 1992 г. д-р Серж Рено обърнал внимание на данните, че хората във Франция по-рядко страдат от сърдечни заболявания в сравнение с тези от Северна Европа, въпреки че нямало разлика в количеството наситени мазнини в храната и на двете групи. Той нарекъл това „френският парадокс” и го отдал на Средиземноморската диета и най-вече на червеното вино.

Малко по-късно няколко изследвания доказали, че алкохолът, независимо от неговия вид, може да е полезен за здравето, ако се консумира с мярка ( максимум 1 напитка/доза или 12,5 г алкохол дневно за жените и 2 напитки или 25 г на ден за мъжете). Той повишава „добрия” HDL холестерол, има противовъзпалителни свойства и помага да контролираме нивото на глюкоза в кръвта. Негативните ефекти са, че повишава риска от високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и различни видове тумори като рак на гърдата или на дебелото черво. Крайният резултат е една J-образна връзка между алкохола и смъртността, където умерената консумация повишава шансовете за дълъг живот, а прекалената ги понижава.
Изследователите са се опитали да открият дали и бирата може да има толкова здравословни ползи като виното, но резултатите поне засега са противоречиви.

Червеното вино по-полезна напитка ли е?

Червеното вино безспорно е един от най-богатите източници на полифеноли в диетата ни. Те са мощни антиоксиданти, които се получават от кожата, семената и дори дръжките на гроздето. Те обикновено се образуват по време на ферментирането на червеното вино.

Най-силният и известен сред полифенолите е ресвератролът. Той доказано намалява възпаленията, понижава „лошия” LDL холестерол и предпазва кръвоносните съдове. Също така намалява риска от диабет и болест на Алцхаймер и може да спре растежа на раковите клетки (поне в лабораторни условия). Но трябва да имаме предвид, че при висока концентрация ресвератролът е токсичен. Все още не са проведени достатъчно проучвания за ефектите на този антиоксидант върху човека, затова не знаем и дали количеството в чаша червено вино е достатъчно, за да се възползваме напълно от здравословните способности на ресвератрола.

Може би е важен начинът на живот!?

Като цяло изследванията сочат, че хората, които пият вино, имат по-здравословен начин на живот – от пълните трезвеници и от пиещите бира. Обикновено ядат повече плодове и зеленчуци, движат се повече, пушат по-малко. Така че наистина е възможно по-доброто им здраве да се държи не толкова на червеното вино, колкото на стила на живот.

Покачването на липидите в кръвта и на оксидативния стрес след хранене е добре познат рисков фактор за развитие на атеросклероза. Това обаче може да се предотврати с помощта на полифенолите от гроздето. Тъй като обикновено хората, които пият вино, изпиват по една чаша заедно с вечерята, това може би е важен фактор.

Начинът, по който пием!

За прекомерно пиене се дефинира изпиването на над 4 (за жените) или над 5 (за мъжете) алкохолни напитки една след друга. Това повишава кръвното налягане и рискът от атеросклероза, както и опасността от тромбоза и смущения на сърдечния ритъм. От ттук се повишава и рискът от сърдечносъдови заболявания, внезапна сърдечна смърт и удар.

Хората, които пият червено...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии