храни и напитки

Сливите: още един дар от природатаСливите: още един дар от природата

Сочният плод е източник на много витамини, фибри и флавоноиди

Сливите принадлежат към семейството на розите – факт, който малцина знаят. Това значи, че те са близки роднини с черешите, прасковите и кайсиите. Като всички тези дарове от природата, сливите са сочни и са еднакво вкусни, независимо дали се сервират пресни, изсушени или сготвени по различни начини. Сливите са нискокалоричен източник на протеини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества.

С повече от 140 разновидности сливите (Prunus) са разнообразно семейство от плодове. Жълти, зелени, червени, лилави, сини или тъмно червени, те всички имат сладък или леко тръпчив вкус. Разновидностите на сливите с високо съдържание на захар се изсушават за направата на сушени сливи.

Най-доброто време за купуване на сливи е от май до октомври. Препоръчително е да търсим плодове, които са по-пълни и поддават на лек натиск, или да купим твърди сливи и да ги оставим в хартиена торба на стайна температура да омекнат. Зрелите сливи се съхраняват в хладилник до три дена, но са по-сочни на стайна температура.

Хранителна стойност

Една слива е приблизително 5 см в диаметър и съдържа само 30 калории, 0,5 г протеини и 0,9 г фибри. Според Института по медицина на САЩ мъжете е препоръчително да приемат 38 г диетични фибри на ден, а жените – 25 г. Една слива осигурява 2% от това количество за мъжете и 4% за жените. Няма нужда да се притесняваме за солта - сливите не съдържат натрий. Една слива ни осигурява и 1-2% от дневната препоръчителна доза от калий и желязо.

Витамини

Сливите са източник на витамините от В групата тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселина, но съдържат още големи количества витамини С, А и К. Витамин С е добре познат като антиоксидант и играе важна роля в изграждането на колагена. Може да понижи и риска от някои видове рак. От една слива получаваме 6,3 мг витамин С, което е 7-8% от препоръчителната дневна доза. С един плод си набавяме и 228 IU витамин А – 8-10% от препоръчителната дневна доза – за да поддържаме здравето на кожата и очите. Основната роля на витамин К е да подпомага кръвосъсирването, но е необходим и за здравето на костите. Една слива съдържа 4,2 мкг витамин К или 3,5-5% от дневната препоръчителна доза.

Флавоноиди

Растенията произвеждат флавоноиди, които са особено полезни за здравето. Сливите съдържат най-вече флавоноида антоцианин. Флавоноидите действат като антиоксиданти. Те могат да понижат риска от развитие на рак като подобрят способността на тялото да изхвърля карциногенните химикали, да възпрепятства растежа на раковите клетки или да блокира способността им да се разпространяват. Флавоноидите понижават риска от сърдечносъдови заболявания като ограничат възпаленията и блокажите в кръвоносните съдове.

Loading
дневен бюлетин

галерии